Siria, pe marginea prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bashar al-Assad şi Vladimir Putin
Bashar al-Assad şi Vladimir Putin

Pe măsură ce otrava războiului civil din Siria se răspândeşte, ritmul schimburilor diplomatice se accelerează. Duminică, la Casa Albă, David Cameron, abia întors de la întrevederea cu Vladimir Putin, l-a pus la curent pe Barack Obama cu ultimele noutăţi despre preşedintele rus.

Pe ordinea de zi a fost şi conferinţa G8 pe care prim-ministrul o va găzdui în Fermanagh luna viitoare. Încă o dată, Marea Britanie joacă un rol important de mediere între Moscova şi Washington, de această dată în încercarea de a dezamorsa cea mai chinuitoare dilemă politică cu care cele două puteri se confruntă de când Bosnia şi Herţegovina s-a destrămat în anii 1990.

Cheia soluţionării acestui conflict a fost intervenţia NATO. Temperată de experienţele recente, alianţa a fost reţinută în ceea ce priveşte o acţiune militară directă în Siria. Între timp, implicarea vecinilor a fost treptată şi a luat forma furnizării de arme de către Iran, Arabia Saudită sau Qatar, ori afluxului de refugiaţi care ameninţă să copleşească Iordania. În această lună a avut loc o creştere dramatică a vitezei de desfăşurare a evenimentelor: două lovituri aeriene din partea Israelului asupra Siriei şi uciderea a 46 de oameni în urma a două explozii cu bombă din oraşul turc Reyhanli.

Ambele incidente ar trebui să servească drept avertisment de rău augur pentru Bashar al-Assad, care, continuând să trimită arme către Hezbollah, a atras cea mai formidabilă forţă militară din regiune în conflict şi, prin învinuirea Turciei pentru bombardamentele asupra oraşului Reyhanli, a antagonizat puterile exterioare cel mai bine plasate pentru a-l răsturna. Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, este aşteptat joi la Washington pentru a aduce presupusele dovezi ale utilizării de arme chimice de către guvernul sirian. Asta este ceea ce Obama a numit linia lui roşie. Cu toate acestea, fără tragere de inimă, membrii alianţei sunt împinşi spre implicarea directă. Alternativa ar fi să privească cu neputinţă în timp ce Siria trage toată regiunea în abis.

Editorial „The Telegraph“, publicat pe 12 mai 2013

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite