Secretarul General al ONU, decorat de către Guvernul spaniol pentru rolul său în „apărarea drepturilor populaţiei civile palestiniene“

0
Publicat:

Antonio Guterres a primit o distincție notabilă pentru aportul său în ceea ce privește apărarea drepturilor populației civile din Gaza.

Secretarul General al ONU
Antonio Guterres. Foto: EPA/EFE

Guvernul spaniol l-a decorat marţi pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru rolul său în "apărarea drepturilor populaţiei civile palestiniene în plin război în Gaza între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ratificată de Consiliul de Miniştri, acordarea acestei distincţii onorifice a "ordinului lui Carlos al III-lea" survine într-un moment în care şeful ONU face obiectul criticilor în Israel, care l-a acuzat de "părtinire" în acest conflict.

"De-a lungul carierei sale politice şi internaţionale, Antonio Guterres a strălucit prin apărarea democraţiei, multilateralismului şi drepturilor omului", a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Isabel Rodriguez.

Acest angajament "a fost extrem de evident (...) în ultimele săptămâni în criza din Gaza, pentru apărarea dreptului internaţional, dreptului internaţional umanitar şi drepturilor (...) populaţiei civile palestiniene ", a mai spus ea.

Secretarul general al ONU, fost Înalt Comisar pentru Refugiaţi (2005-2015) şi fost prim-ministru portughez (1995-2002), şi-a intensificat în ultimele zile apelurile pentru încetarea focului în enclava palestiniană, transformată, potrivit acestuia, într-un "cimitir pentru copii".

Oficialul ONU, care a condamnat ferm "actele teroriste oribile şi fără precedent ale Hamas în Israel din 7 octombrie", a declarat la sfârşitul lunii octombrie că aceste masacre "nu s-au produs în afara oricărui context".

Această declaraţie a provocat furia ambasadorului israelian la ONU, Gilad Erdan, care a cerut demisia lui Antonio Guterres şi a afirmat că Israelul nu va mai acorda vize reprezentanţilor ONU consideraţi "ostili" Israelului.

Armata israeliană bombardează neîncetat Fâşia Gaza din 7 octombrie ca represalii la atacul Hamas din Israel, în care au fost ucise 1.400 de persoane, majoritatea civili.

După o lună de război între Israel şi Hamas, peste 10.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Fâşia Gaza de bombardamentele israeliene, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite