„Scoala pentru Bărbați”, unde se predau cursuri de gătit și îngrijirea copilului. „Nu ar trebui să fie doar responsabilitatea femeilor”

0
Publicat:

În inima Bogotei, o mișcare înfloritoare încearcă să redefinească masculinitatea tradițională și să promoveze echitatea în familie. Orașul găzduiește un program inovator, în cadrul căruia bărbații învață cum să-și asume responsabilitatea în îngrijirea copiilor și a gospodăriei. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai larg de a aborda cultura machismului și inegalității de gen în Columbia.

„Scoala pentru Bărbați” din Bogota FOTO Captură Youtube/ SBS Dateline
„Scoala pentru Bărbați” din Bogota FOTO Captură Youtube/ SBS Dateline

În mijlocul unui parc din Bogota, trei femei în echipament sport fluorescent se opresc brusc din exerciții și privesc uimite. În timp ce o tânără mamă își împinge cu grijă nou-născutul într-un cărucior, scoate telefonul și face o poză. În apropiere, un bărbat în vârstă cu o mustață stufoasă își îndepărtează ochelarii pentru a-i șterge. Sub soarele strălucitor al dimineții, într-un decor surprinzător, un grup de bărbați încearcă să schimbe scutecele unor păpuși, notează CNN.

Nu este rău pentru prima ta încercare”, îi spune Omar Jimenez, profesor și psiholog calificat, unui dintre participanții la antrenament, inspectând cu atenție un scutec proaspăt înfășurat. „Dar ai fi putut să-l strângi puțin mai mult. Și ai grijă să nu iasă lichidele!”

În mijlocul acestui tablou neobișnuit, se află Sergio Rivera, un tânăr de 26 de ani, care, împreună cu ceilalți bărbați, face parte dintr-o inițiativă radicală numită „Escuela de Hombres”, sau „Școala pentru Bărbați”, din sudul Bogotei. Această școală face parte dintr-un program mai amplu, numit „Cuidado” sau „Îngrijire”, condus de Primăria orașului.

Părinții lui Rivera sunt divorțați. Tânărul, care are autism, a fost crescut de o mamă singură, împreună cu fratele său mai mare. Își dă seama de greutățile prin care mama sa a trecut, întrucât nimeni nu te învață cum să fii părinte.

Este ca o gură de aer proaspăt să înveți asta”, mărturisește el, reflectând asupra experienței sale.

Într-o zi normală de curs, bărbații au doar 30 de minute pentru a învăța elementele de bază ale îngrijirii, de la folosirea jucăriilor pentru a interacționa cu copiii la schimbarea scutecelor. Aceste sesiuni sunt o parte integrantă a efortului mai larg al orașului de a aborda cultura machismului înrădăcinate și de a încuraja bărbații să participe la treburile casnice.

„Mama mea a muncit atât de mult să mă crească și să mă îngrijească”, își amintește Rivera. „Dar nu ar trebui să fie doar responsabilitatea femeilor. Noi, bărbații, trebuie să ne jucăm rolul.”

Pe măsură ce bărbații se străduiesc să îmbrace și să aibă grijă de păpuși, atmosfera este plină de entuziasm și determinare. În timp ce unii se descurcă mai bine decât alții, toți se străduiesc să învețe și să devină mai buni în ceea ce fac.

Revoluția în gândire și comportament nu se limitează doar la aceste sesiuni de practică. Orașul Bogota a luat măsuri concrete pentru a promova egalitatea de gen și a schimba mentalitățile machiste care domină cultura locală.

„Femeile nu s-au născut cu un ADN prin care să știe cum să aibă grijă”, explică Juan Cortés, liderul Școlii de Îngrijire pentru Bărbați. „Învață să facă asta, la fel cum învață orice altă abilitate sau competență. Problema este că societatea noastră încurajează bărbații să fie independenți și să se concentreze pe cariere, ignorând sau subestimând importanța implicării în îngrijirea familială și în gospodărie. Această mentalitate trebuie schimbată, iar aceasta este misiunea noastră.”

O schimbare a unei mentalități de secole

Chiar dacă bărbații învață să schimbe scutece și să hrănească copiii, este nevoie și de o schimbare a mentalității femeilor.

„Nu putem schimba mentalitățile machiste doar prin intermediul bărbaților”, explică Maria Alvarez, o activistă de gen. „Femeile trebuie să fie implicate în această revoluție la fel de mult ca și bărbații. Este vorba despre schimbarea unei mentalități de secole și despre construirea unei societăți mai egale și mai juste pentru toți.”

Diferențele de gen, în capitala Columbiei, sunt deosebit de puternice. Aproximativ 30% din populația feminină din Bogota – 1,2 milioane de femei – oferă îngrijire neplătită cu normă întreagă, în medie 10 ore pe zi. Femeile în ansamblu – inclusiv cele cu muncă plătită – dedică în medie 5 ore și 32 de minute muncii de îngrijire în fiecare zi, față de 2 ore și 19 minute, în cazul bărbațiloe, însumând peste 13 ore petrecute în muncă în fiecare zi, potrivit Sondaj național de utilizare a timpului din 2017. Dacă aceste ore de către femei ar fi plătite, ele ar reprezenta 13% din produsul intern brut (PIB) al orașului.

Potrivit sondajelor din 2021, distribuite cu CNN de către Ministerul Culturii, Recreerii și Sportului, 51% dintre bărbații din Bogota au fost de acord că majoritatea bărbaților „ar trebui să ajute acasă, dar că nu este responsabilitatea lor”.

76% dintre bărbați au afirmat că ar dori să învețe să-și controleze emoțiile mai bine, dar nu știu cum, în timp ce 48% dintre bărbați nu și-au recunoscut tatăl ca fiind o figură importantă în creșterea lor.

84% dintre bărbați nu a inclus dragostea ca emoție pe care o simțeau pentru tații lor.

Potrivit Alexandrei Avendaño, unul dintre coordonatorii școlii, unii bărbați sunt „curioși, dar sceptici”,în privința cursurilor, în timp ce alții sunt interesați, dar le este „frică să nu fie văzuți de semeni”. Există, totuși, o categorie de bărbați care sunt confortabil în a participa deschis - și odată ce o fac, se înscriu la mai multe cursuri.

Până în februarie 2024, au existat aproximativ 400.000 de beneficiari, parte dintre aceștia urmând cursuri online. Peste 9.800 de bărbați au beneficiat de ședințe în persoană, potrivit echipei. Femeile sunt, de asemenea, binevenite să se alăture, considerate a fi „aliate esențiale” în transformarea culturală, potrivit liderului Care School Cortés.: „Prezența și participarea lor nu numai că lărgește diversitatea perspectivelor și experiențelor în proces, dar încurajează și solidaritatea și colaborarea între genuri”.

Se pare că au existat unele schimbări notabile ale mentalității, potrivit a două sondaje comandate de Primărie înainte și după începerea „Școlilor pentru bărbați”. Sondajul din 2021 a intervievat 1.009 persoane, prin telefon, iar la sondajul din 2023 au participat 2.617 persoane, față în față.

Dintre bărbații eșantionați, numărul celor au spus că sunt în totalitate responsabili pentru treburile casnice aproape s-a dublat între cele două sondaje, de la aproximativ unul din zece în 2021, la unul din cinci în 2023.

În 2021, aproape 20% dintre bărbați au fost de acord cu afirmația că și-ar „pierde bărbăția” dacă s-ar dedica muncii casnice. În 2023, doar 12% au mai răspuns afirmativ.

Cu fiecare scutec schimbat și fiecare copil hrănit de către un tată devotat, orașul este martorul unei transformări lente, dar sigure, a mentalităților și comportamentelor machiste. Este un pas mic, dar important, spre un viitor în care bărbații și femeile să împartă responsabilitățile de îngrijire și să trăiască în armonie și egalitate deplină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite