De ce scenariul în care Israelul ar escalada conflictul cu Hezbollah alarmează SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În conversațiii private, administrația Biden a avertizat Israelul că ar avea mari dificultăți să iasă învingător în condițiile unei escaladări semnificative a ostilităților cu gruparea libaneză Hezbollah, potrivit a două persoane la curent cu o evaluare în acest sens a Agenției de Informații pentru Apărare a SUA, citate de WP.

FOTO PROFIMEDIA
FOTO PROFIMEDIA

„Preferăm calea unui acord diplomatic dar ne apropiem de punctul în care nisipul din clepsidră s-a scurs”,  a declarat vineri ministrul israelian al apărării Yoav Gallant.

O evaluare secretă recentă a Agenției de Informații pentru Apărare (DIA) din SUA a arătat că Israelul riscă să piardă într-un război cu Hezbollah pentru că resursele sale ar fi insuficiente pentru a susține două fronturi.

Gruparea libaneză, care dispune de luptători bine antrenați și un arsenal de zeci de mii de proiectile și rachete, dorește să evite o escaladare majoră, spun oficiali americani, care punctează că liderul grupării Hasan Nasrallah nu caută un război pe scară largă. 

Într-un discurs ținut vineri, Nasrallah a promis un răspuns la agresiunea israeliană, lăsând însă să se înțeleagă că ar putea fi deschis la negocieri cu Israelul privind demarcarea frontierei.

„Nu este în interesul nimănui - nici al Israelului, nici al regiunii, nici al lumii - ca acest conflict să se extindă dincolo de Gaza”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al secretarului american de stat Antony Blinken, care a sosit luni în Israel.

De la atacul Hamas din octombrie, oficialii israelieni au discutat despre lansarea unui atac preventiv asupra Hezbollah, au declarat oficiali americani. SUA și-a exprimat opoziția din cauza probabilității de a atrage Iranul, care sprijină ambele grupuri, și alte forțe proxy în conflict - o eventualitate care ar putea obliga SUA să răspundă militar în numele Israelului.

„Numărul victimelor din Liban ar putea fi cuprins între 300.000 și 500.000 și ar putea presupune o evacuare masivă a întregului nord al Israelului”, a apreciat Bilal Saab, expert în Liban la centrul de reflecție Institutul pentru Orientul Mijlociu (Washington).

Hezbollah ar putea lovi mai adânc în Israel decât până acum, de pildă luând în vizor obiective sensibile precum uzinele petrochimice și reactoarele nucleare, în vreme ce Iranul ar putea activa milițiile din întreaga regiune.

Pericolul unui conflict mai amplu s-a exacerbat sâmbătă, când Hezbollah a lansat aproximativ 40 de rachete asupra Israelului, ca răspuns la presupusul asasinat al liderului Hamas Saleh Arouri și al altor șase persoane într-un atac aerian în suburbia Beirutului, capitala Libanului, cu câteva zile mai devreme.

În ultimele săptămâni, schimburile regulate de focuri de armă dintre Israel și Hezbollah de-a lungul graniței au devenit mai agresive, atrăgând reproșuri private din partea Washingtonului, au declarat oficiali americani.

Potrivit serviciilor de informații americane analizate de WP, IDF a lovit pozițiile Forțelor Armate Libaneze (LAF), finanțate și antrenate de SUA, de peste 34 de ori începând cu 7 octombrie, au declarat oficiali familiarizați cu această chestiune.

La 5 decembrie, patru focuri de armă ale tancurilor israeliene au dus la uciderea unui soldat LAF și la rănirea altor trei. La 8 decembrie, focuri de artilerie israeliană care conțineau fosfor alb au lovit instalațiile LAF, rănind un soldat LAF care a inhalat fumul nociv.

SUA consideră LAF drept principalul apărător al suveranității Libanului și o contrapondere cheie la influența Hezbollah, susținută de Iran.

Biroul directorului Serviciului Național de Informații a refuzat să comenteze atacurile israeliene, dar Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă a confirmat că Washingtonul a transmis Israelului că atacurile asupra LAF și a civililor libanezi sunt „complet inacceptabile”.

Un oficial al Consiliului Național de Securitate a declarat că administrația Biden a fost „foarte directă și dură” cu israelienii pe această temă și le-a pus în vedere că rănirea și decesele din cadrul Forțelor Armate Libaneze nu sunt deloc acceptabile.

Oficialul a subliniat, totuși, că Hezbollah este o „amenințare legitimă” la adresa Israelului și că statul evreu are dreptul să se apere.

„Ca urmare a agresiunii Hezbollah, zeci de mii de israelieni au fost forțați să își părăsească locuințele. Statul Israel nu va reveni la status quo-ul de dinainte de război, în care Hezbollah să reprezinte o amenințare militară directă și imediată la adresa securității sale de-a lungul graniței dintre Israel și Liban”, a declarat un oficial israelian pentru WP, subliniind că Hezbollahul lansează zilnic mii de proiectile asupra Israelului care „se simte obligat să răspundă ca să se apere”.

Israelul a fost pe punctul de a ataca Hezbollah

Oficialii israelieni au fost inițial convinși că gruparea militantă libaneză se află în spatele incursiunii Hamas și au primit informații proaste că un atac al Hezbollah era iminent în zilele de după 7 octombrie, potrivit a doi oficiali americani de rang înalt. Existau temeri profunde în Israel că guvernul va rata semnele unui alt atac violent.

În acele zile, Biden avea convorbiri de mai multe ori pe zi cu Israelul încercând inclusiv să-l convingă să nu atace, caz în care „s-ar fi dezlănțuit iadul”, potrivit unui oficial senior ala administrației Biden.

Riscul ca Israelul să lanseze un atac ambițios împotriva Hezbollah nu a dispărut niciodată, au declarat oficiali ai Casei Albe și ai Departamentului de Stat, doar că, în ultimele săptămâni, a existat o îngrijorare mai largă cu privire la o escaladare, în special după ce Israelul a anunțat retragerea temporară a câtorva mii de soldați din Gaza la 1 ianuarie - o decizie care ar putea elibera resurse pentru o operațiune militară în nord, scrie WP.

Dar și forțele aeriene israeliene sunt suprasolicitate, deoarece au efectuat atacuri constante de la începutul războiului în octombrie, a declarat oficialul, explicând evaluarea Agenției de Informații a Apărării că o escaladare în Liban ar subția forțele israeliene.

Piloții sunt obosiți, iar avioanele trebuie să fie întreținute și reechipate, a explicat oficialul. Aceștia s-ar confrunta cu misiuni mai periculoase în Liban decât în Gaza, unde Hamas are puține mijloace de apărare antiaeriană pentru a doborî avioanele israeliene.

Joi, Biden l-a trimis pe trimisul special Amos Hochstein în Israel pentru a lucra la un acord de reducere a tensiunilor de la granița libanezo-israeliană. Obiectivul pe termen scurt este de a dezvolta un proces pentru a începe negocierea unui acord de demarcație care ar putea delimita unde și cum cele două părți își desfășoară forțele de-a lungul graniței, într-un efort de a stabiliza situația.

Oficiali americani și francezi poartă discuții cu guvernul libanez cu privire la o propunere prin care guvernul libanez ar prelua controlul asupra unei părți a frontierei dintre Liban și Israel, și nu Hezbollah, astfel încât să fie atenuate îngrijorările israeliene, potrivit a două persoane familiarizate cu aceste discuții.

Oficialii americani recunosc că este puțin probabil ca Hezbollah să fie de acord cu un acord în timp ce zeci de palestinieni din Gaza sunt uciși sau răniți ca urmare a campaniei militare a Israelului.

În cadrul administrației, există percepții diferite cu privire la interesul lui Netanyahu pentru o rezolvare negociată a conflictului cu Hezbollah. Un oficial american de rang înalt a declarat că promisiunea liderului israelian de a aduce o „schimbare fundamentală" în ce privește abordarea ciocnirilor de la granița cu Hezbollah este un simplu pretext menit să extragă concesii din partea grupului libanez. 

„Logica politică pentru Netanyahu este să se refacă după eșecul istoric din 7 octombrie și să repurteze un fel de succes pe care să îl arate publicului israelian. Nu sunt sigur că a merge după Hezbollah este modalitatea corectă de a face asta, deoarece această campanie va fi mult mai dificilă decât cea din Gaza”, a apreciat Bilal Saab, expert în Liban la centrul de reflecție Institutul pentru Orientul Mijlociu (Washington).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite