Scandal diplomatic UE-Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko a acuzat astăzi Uniunea Europeană că a ales calea „escaladării" cu Belarusul, în timp ce ambasadorii UE, rechemaţi marţi de Bruxelles, se pregăteau să părăsească ţara, relatează AFP.

„Reacţia nervoasă a Uniunii Europene (...) arată un lucru: Bruxelles-ul a ales calea escaladării", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse, Andrei Savinih.

Uniunea Europeană a decis aseară să-şi recheme pentru consultări ambasadorii din Belarus, reacţionând la decizia Minskului care i-a „invitat pe şeful misiunii UE în Belarus şi pe ambasadorul Poloniei să se întoarcă în capitalele lor pentru consultări", transmite Mediafax.

„Este o cale care duce spre impas. Bruxelles-ul şi celelalte capitale europene nu trebuie să uite că politica de intimidare nu merge împotriva Belarusului", a continuat purtătorul de cuvânt.

Ambasadorul polonez Leszek Szarepka şi şeful misiunii UE în Belarus, Maira Mora, vor părăsi Minskul miercuri, au anunţat reprezentanţele respective.

Contactate de AFP, ambasadele Franţei şi Germaniei la Minsk au afirmat că ambasadorii se pregătesc să plece din Belarus, dar data plecării lor nu a fost comunicată.

Tensiunile au crescut brusc între UE şi Belarus după noi sancţiuni decise marţi de Uniunea Europeană împotriva a 21 de magistraţi şi oficiali din poliţie belaruşi, implicaţi în reprimarea opoziţiei.

Belarus este ţinta sancţiunilor occidentale din cauza numeroaselor arestări ale opozanţilor de la realegerea lui Aleksandr Lukaşenko în funcţia de preşedinte în 2010 cu peste 80 la sută din voturi, după un scrutin marcat de grave nereguli, conform observatorilor.

Până în prezent, 229 de oficiali belaruşi implicaţi în reprimarea opoziţiei au interdicţie de viză în UE şi averile lor în state europene sunt blocate.

Acest nou scandal diplomatic riscă să-l izoleze şi mai mult pe preşedintele Lukaşenko, aflat la putere de 17 ani, care a fost catalogat drept „ultimul dictator din Europa" de administraţia fostului preşedinte american George W. Bush.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite