Salvare ca-n filme pe Everest: alpinist cărat în spate de un șerpaș nepalez. „Cea mai grea din viața mea” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gest eroic, făcut de un șerpaș nepalez, aflat într-o expediție către vârful Muntelui Everest. În „zona morții”, el a observat un alpinist aflat într-o situație disperată. Temperaturile extrem de scăzute și nivelul insuficient de oxigen au făcut ca misiunea de salvare să fie „cea mai grea din viața sa”.

Misiune de salvare pe Everest FOTO Captură video/ Instagram: gelje_sherpa
Misiune de salvare pe Everest FOTO Captură video/ Instagram: gelje_sherpa

Gelje Sherpa era în drum spre vârful celui mai înalt munte din lume, când l-a observat pe un alpinist agățat de frânghie. Se aflau în „zona morții”, aflată în apropierea vârfului Muntelui Everest, unde unde temperaturile pot coborî până la -30°C și nu există suficient oxigen pentru a respira fără ajutor, mai mult de câteva minute.

Alpinistul, din Malaezia, nu avea „nimic” la el și era „pe cale să moară”, a spus ghidul montan nepalez, în vârstă de 30 de ani, într-un interviu pentru CNN.

Nimeni nu l-a ajutat, nu avea nici prieteni, nici oxigen, nici ghizi – acest lucru fiind destul de periculos pentru el”, a povestit Gelje.

Alți alpiniști și ghizi „s-au concentrat doar pe vârf”, a spus el – ferindu-se să se oprească la o altitudine în care organismul se deteriorează rapid și unde se înregistrează multe decese, pe Everest.

Gelje - șerpașii nepalezi se numesc în mod tradițional de prenumele lor - conducea un client către vârful de 8.849 de metri, atunci când a luat o decizie ce i-ar fi putut fi chiar lui însuși fatală. A abandonat călătoria, în încercarea de a-l salva pe alpinist malaezian.

Misiune aproape imposibilă

A fost o sarcină aproape imposibilă: Gelje a trebuit să-l lege pe alpinist de spatele său și să-l coboare aproximativ 600 de metri, timp de aproximativ șase ore, înainte ca un alt ghid să se alăture misiunii de salvare, relatează Reuters.

Apoi, cei doi ghizi s-au succedat în a-l căra pe alpinist, învelit într-un sac de dormit, uneori fiind nevoiți să-l tragă prin zăpadă, până când au ajuns la un elicopter, care i-a dus la tabăra de bază.

Misiunea de salvare, care a avut loc pe 18 mai, a fost „extrem de dificilă”, a declarat Gelje postului CNN. Șerpașul a efectuat anterior peste 55 de operațiuni de salvare, unele foarte lungi, dar a numit-o pe aceasta: cea mai dificilă din viața sa”.

Potrivit guvernului nepalez, alpinistul salvat a fost transportat înapoi în țara sa, odată ce starea lui s-a îmbunătățit. Numele său nu a fost dezvăluit presei, însă povestea a captat atenția întregii lumi.

Sezon mortal

În acest an, 12 persoane au murit, patru nepalezi și opt străini, și cinci sunt date dispărute, pe Everest.

Sezonul de alpinism de primăvară se apropie de sfârșit, potrivit oficialilor nepalezi, însă, potrivit lui Bigyan Koirala, un oficial al Departamentului de Turism din Nepal, anul acesta a fost unul cu cea mai mare rată de mortalitate.

Explicația: vremea a fost proastă și extrem de rece, iar unor alpiniști le lipsește experiența sau pregătirea suficientă pentru o altitudine atât de mare.

În ultimii ani, pe măsură ce numărul morților a crescut pe munte, alpiniștii și experții au transmis numeroase avertismente.

Nepal a eliberat, anul acesta, un număr record de permise de expediții: 478, conform datelor departamentului.

Nu numai Everestul a înregistrat un interes tot mai mare ca destinație de călătorie. Al doilea cel mai înalt munte din lume, K2 din Pakistan, tocmai a avut cel mai aglomerat sezon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite