Salman Rushdie denunţă „orbirea stupidă“ a Occidentului în faţa jihadismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul britanic Salam Rushdie, autorul cărţii „Versetele satanice“, a afirmat într-un interviu publicat joi de „L'Obs“ că „trebuie oprită orbirea stupidă“ privind jihadismul, care constă în a spune că „asta nu are nimic de-a face cu islamul“, notează France-Presse.

„Mă aflu în dezacord fundamental cu aceşti oameni de stânga care fac totul pentru a disocia fundamentalismul de islam“, a subliniat Rushdie, care trăieşte sub ameninţarea unei fatwa din 1988.

„De 50 de ani, islamul s-a radicalizat“, a afirmat romanicerul care trăieşte la New York, SUA. „Există, desigur, o tradiţie a unui islam iluminat. Dar el nu se află la putere astăzi“, a adăugat el.

„În ceea ce-i priveşte pe şiiţi, a existat un imam Khomeini şi revoluţia sa islamică. În lumea sunnită a existat Arabia Saudită, care şi-a utilizat imensele resurse pentru a finanţa difuzarea acestui fanatism care este wahhabismul. Însă această evoluţie istorică a avut loc în cadrul islamului şi nu în exterior“, a insistat scriitorul.

„Atunci când oamenii din Daech (acronimul arab al Statului Islamic) se detonează, ei o fac spunând «Allahu Akbar» (Allah e mare). Atunci, cum putem să spunem că asta nu are nimic de-a face cu islamul?“, a întrebat el.

Scriitorul a spus că „înţelege“ frica „stigmatizării islamului“, dar, a adăugat el imediat, „cu scopul de a evita această stigmatizare este mult mai eficient să se recunoască natura problemei şi să fie tratată“.

Autorul romanului „Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi“ consideră astfel „consternant“ să o audă pe „Marine Le Pen că analizează cu mai multă justeţe islamismul decât o face stânga“. 

„Este foarte îngrijorător să vezi că extrema-dreaptă este capabilă să cântărească măsura ameninţării mai clar decât stânga“, a subliniat Rushdie.

„Presupunerea constantă a stângii este că lumea occidentală este rea. Prin urmare, totul este trecut prin această analiză“, a deplâns el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite