Românii din Kîrgîzstan, evacuaţi în siguranţă din oraşul Osh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase români care se aflau în zona afectată de lupte în oraşul Osh, din Kîrgîzstan, au fost evacuaţi în siguranţă. În acest moment, ei se află în capitala ţării, Bişkek, unde au fost întâmpinaţi de consulul onorific al României.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ambasada României în Kazahstan, care îndeplineşte funcţiile de reprezentare în Kîrgîzstan, este în legătură cu un grup de români, aflat în zona de luptă a oraşului Osh şi acordă îndrumare şi asistenţă consulară, în acest caz.

Împreună cu alţi 80 de cetăţeni europeni şi americani, cei şase români au fost evacuaţi din Osh, cu ajutorul Ambasadei Germaniei de la Bişkek. Potrivit unui comunicat MAE, românii se află în capitala Kîrgîzstanului, în afara oricărui pericol, "urmând să decidă dacă vor rămâne în Republica Kârgâză sau se vor întoarce în România".

Alertă de călătorie emisă din aprilie 2010

MAE atrage atenţia că, încă din luna aprilie 2010, a emis o alertă de călătorie pentru Kîrgîzstan, sfătuind românii să evite călătoriile în această ţară din cauza deteriorării stării de securitate, a conflictelor armate şi a demonstraţiilor violente la scară largă, care au loc în întreaga ţară.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în zonă să contacteze ambasada României în Kazahstan, care îndeplineşte funcţiile de reprezentare în Kîrgîzstan.

Posibilităţile de intervenţie în astfel de zone fiind reduse, MAE le atrage atenţia celor care se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii.

Kîrgîzstanul a instaurat starea de urgenţă

Violenţele din Kîrgîzstan s-au soldat cu "sute de morţi", a anunţat, marţi seară, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, citând informaţii primite de la reprezentanţii de pe teren.

Bilanţul violenţelor interetnice din Kârgâzstan era ieri de 176 de morţi şi peste 1.800 de răniţi. Peste 275.000 de etnici uzbeci s-au refugiat în Uzbekistan. Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, şi din care fac parte mai multe foste state sovietice nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare în Kârgâzstan, pentru a pune capăt violenţelor interetnice.

Kîrgîzstanul a instaurat, duminică starea, de urgenţă în sudul ţării şi a ordonat forţelor de ordine să deschidă focul pentru a stopa violenţele dintre kirkizi şi minoritatea uzbecă.

Autorităţile interimare din Kîrgîzstan, care au venit la putere la începutul lunii aprilie, în urma revoltelor sângeroase soldate cu 87 de morţi ce au dus la înlăturarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev de la putere, s-au confruntat cu mai multe valuri de violenţe.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite