Revoluţia cepei în India. Creşterea preţului la acest aliment este o provocare periculoasă pentru guvernul ţării
0
Ploile abundente şi neobişnuite pentru acest sezon din Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh şi alte state indiene producătoare de ceapă au dus la o explozie a preţului la această legumă, ajungând la cele mai mari valori din 2013 până în prezent.
Creşterea preţului cepei este o nouă provocare pentru prim-ministrul Narendra Modi. Rata creşterii economice a Indiei a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii şase ani, mulţi preconizând o încetinire economică, notează publicaţia „The Diplomat”.
Principalul partid de opoziţie din India a cerut, marţi, ca Parlamentul să organizeze discuţii privitoare la preţurile extrem de mari ale cepei. Preţul mediu pe un kilogram de ceapă a depăşit 3 dolari, în mai multe părţi din ţară.
Ceapa este nelipsită în multe dintre mâncărurile din Asia de Sud. Din punct de vedere istoric, ceapa a doborât guverne în India, precum în cazul căderii administraţiilor regionale din Delhi şi Rajahstan, în 1998. Preţurile ridicate la ceapă din 1980 au fost cele care au ajutat-o pe Indira Gandhi să câştige controlul asupra guvernului central – ceea ce mulţi au numit „scrutinul cepei”.
Având în vedere presiunile interne şi cererea, Guvernul indian a impus o interdicţie pe exporturile de ceapă, la sfârşitul lunii septembrie. În plus, acesta a anunţat că va importa 100.000 de tone de ceapă din Afganistan, Turcia, Iran şi Egipt.
Legăturile dintre India şi Turcia s-au răcit de când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vobit în favoarea Pakistanului, la Adunarea Generală a ONU, referindu-se la anularea Articolului 370 de către India în Caşmir. „Una dintre problemele cărora comunitatea internaţională nu acordă suficientă atenţie este conflictul din Caşmir, care aşteaptă o soluţie de 72 de ani”, a afirmat Erdogan la reuniunea care a avut loc în octombrie.
India a reacţionat prin amânarea vizitei lui Modi la Ankara. Mai mult, New Delhi i-a interzis firmei turce Anadolu Shipyard să mai desfăşoare activităţio legate de apărare în India şi i-a anulat licitaţia de 2,3 miliarde de dolari cu Hindustan Shipyard Ltd.
Însă, criza prelungită a cepei a trimis guvernul indian înapoi la Ankara. Comitetul indian de management pentru stabilizarea preţurilor (PSFMC) a vehiculat, pe 22 noiembrie, licitaţii pentru importul a 11.000 de tone de ceapă din Turcia, potrivit publicaţiei The Print. Cu doar o zi înainte, pe 21 noiembrie, Turcia a găzduit o conferinţă internaţională care a criticat sever acţiunile Indiei în Caşmir, în special revocarea statutului special al regiunii.
Interdicţia de export de ceapă a Indiei răstoarnă afinităţile tradiţionale de politică externă. Aproape 75 la sută din importurile de ceapă ale Bangladeshului vin din India. Interdicţia de export a dus la o creştere substanţială a preţului unui kilogram de ceapă – în jur de 2,50 de dolari. În ultima sa vizită la Delhi, în octombrie, prim-ministrul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a glumit că „a devenit dificil pentru noi să facem rost de ceapă” şi că i-a cerut bucătarului său să facă mancarea fără ceapă.
Capitala Dhaka importă în regim de urgenţă ceapă, pe cale aeriană, din Myanmar, Turcia, China şi Egipt. După interdicţie, Bangladeshul a decis să importe şi din Pakistan. Aceasta este prima dată în ultimii aproape 15 ani când Bangladeshul va importa ceapă din Pakistan, potrivit News International. Primul transport a ajuns pe calea aerului la Dhaka, pe 20 noiembrie 2019.
Relaţiile diplomatice şi comerciale dintre cele două state din Asia de Sud nu şi-au revenit niciodată complet de la Războiul de Eliberare al Bangladeshului faţă de Pakistan, din 1971. Situaţia chiar s-a înrăutăţit în ultimul deceniu, după ce Tribunalul Crimelor Internaţionale din Bangladesh a condamnat nouă prizonieride crime de război, în timpul conflictului din 1971, inclusiv la pedeapsa cu moartea pe liderul Jamaat-e-Islami, Abdul Quader Molla.
Formaţiunea politică Liga Awami a lui Hasina a avut întotdeauna relaţii apropiate cu India şi decizia capitalei Dhaka de a importa ceapă din Pakistan a fost o supriză pentru mulţi. Totuşi, cu preţurile în continuă creştere pentru această legumă esenţială în această zonă a Asiei, „diplomaţia cepei” ar putea apropia relaţiile dintre două naţiuni înstrăinate.