Reuters: Egiptul se retrage din coaliţia „NATO arab“, care vizează Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Egiptul s-a retras din efortul SUA de a construi un „NATO arab”, cu aliaţi arabi-cheie, potrivit unor surse familiare cu decizia, citate de Reuters, acţiunea fiind o lovitură pentru strategia administraţiei Trump de a limita puterea Iranului.

Egiptul a comunicat decizia Statelor Unite şi altor participanţi la MESA (Alianţa de Securitate pentru Orientul Mijlociu), înaintea unei întâlniri de duminică, de la Riad.

Cairo nu a trimis o delegaţie la întâlnire, cea mai recentă reuniune pentru formarea unei coaliţii politice, economice şi de securitate cu aliaţi arabi suniţi, pentru a contracara Iranul şiit.

Egiptul s-a retras pentru că s-a îndoit de seriozitatea iniţiativei, pentru că nu a văzut un proiect preliminar clar şi din cauza faptului că planul ar putea creşte tensiunile cu Iranul, a precizat o sursă arabă, potrivit Reuters. 

La decizia egiptenilor a contribuit şi Incertitudinea legată de faptul că este posibil ca preşedintele Trump să nu câştige un nou mandat anul viitor şi ca succesorul său să renunţe la iniţiativă.

Iniţiativa, pe care Arabia Saudită a propus-o prima dată în 2017, are şi scopul de a limita influenţa regională a Rusiei şi Chinei, potrivit unui document clasificat, de la Casa Albă, analizat de Reuters anul trecut.

Ambasada Egiptului de la Washington şi Casa Albă nu au făcut comentarii pe marginea subiectului.

În afară de SUA şi Arabia Saudită,  participanţii MESA inclus Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Bahrain, Qatar, Oman şi Iordania.

La două xile după întâlnirea de la Riad, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a mers la Washington pentru discuţii cu Trump. Înainte de întâlnire, Trump a spus că vor vorbi despre probleme legate de securitate, dar nu a fost clar dacă au discutat şi despre MESA.

Potrivit agenţiei citate, două surse au spus că ţările rămase în MESA vor continua iniţiativa şi vor pune presiuni diplomatice pe Egipt pentru a-şi revoca retragerea.

Retragerea Egiptului, care are cea mai mare armată din lumea arabă, este ultimul pas înapoi în iniţiativa MESA, cunoscută neoficial ca „NATO arab”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite