Regelui Harald al Norvegiei i s-a pus un stimulator cardiac în Malaezia, unde se afla într-o călătorie privată

0
Publicat:

Regelui Harald al Norvegiei i s-a montat sâmbătă un stimulator cardiac din cauza unor probleme apărute la inimă. El era deja spitalizat în Malaezia, din cauza unei infecţii, informează Agerpres.

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, foto arhivă
Regele Harald al V-lea al Norvegiei, foto arhivă

Harald al Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, se afla într-o călătorie privată în această ţară din sud-estul Asiei în momentul în care s-a îmbolnăvit, a anunţat marţi Casa Regală a Norvegiei.

Monarhului scandinav i-a fost implantat un „stimulator cardiac temporar” la Spitalul Sultanah Maliha de pe insula Langkawi, în nord-vestul Malaeziei, unde a fost internat la începutul acestei săptămâni din cauza unei infecţii.

„Decizia a fost luată în această dimineaţă, iar montarea a decurs cu succes”, a precizat palatul într-un comunicat, citat de AFP. „Regele se simte bine, dar trebuie să se odihnească în continuare. Intervenţia va face ca întoarcerea sa acasă să fie mai sigură”, a declarat medicul personal al regelui, Bjorn Bendz, citat în comunicat.

Aflat pe tron de 33 de ani, regele Norvegiei şi-a sărbătorit cea de-a 87-a aniversare pe 21 februarie. Regele Harald al V-lea este şeful cu rol ceremonial al statului norvegian începând din anul 1991 şi este cel mai vârstnic monarh în viaţă din Europa.

Prima problemă majoră de sănătate cu care s-a confruntat suveranul norvegiana fost în 2003, când a fost diagnosticat cu cancer la vezica urinară, iar în 2005 a fost operat pe inimă. A trecut cu bine peste ambele momente dificile şi s-a reluat activităţile oficiale după câteva luni. În 2020, a suportat o nouă intervenţie la inimă, de înlocuire a unei valve cardiace artificiale pe care medicii i-au montat-o în 2005. Şi după această ultimă intervenţie, de montare a unui stimulator cardiac, este de aşteptat ca regele să se recupereze rapid, aşa cum deja a anunţat Casa Regală a Norvegiei.

La sfârşitul lunii ianuarie, în prima sa apariţie publică după abdicarea surprinzătoare, la vârsta de 83 de ani, în Danemarca, a verişoarei sale îndepărtate, regina Margrethe a II-a, în favoarea fiului ei cel mare, Frederik, el a exclus să renunţe la îndatoririle sale. Un rege popular şi strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii, Harald a respins discuţiile despre o posibilă abdicare, insistând asupra jurământului său de a servi în slujba Norvegiei pe durata întregii sale vieţi.

În absenţa sa, prinţul moştenitor Haakon, în vârstă de 50 de ani, îşi asumă regenţa.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite