Rămaşi în lift cu Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zvonul e dăunător mai ales în zona dreptei, unde e admirat tipul de preşedinte inaccesibil.

Ce ironie a sorţii! Nicolas Sarkozy, mare maestru al televiziunii digitale şi virtuoz al imaginii electronice, care a transformat site-ul Elysée-ului într-un portal video dedicat persoanei sale, se simte ameninţat de cel mai vechi mijloc de comunicare din Franţa: zvonul. Contra căruia a reacţionat precum seniorii din timpuri străvechi, care îşi trimiteau cavalerii în armuri să lupte împotriva unui roi de lăcuste.

Am primit şi eu vestea de la un văr din Franţa. Cică, „toată lumea" din Paris ar vorbi despre un dublu adulter: preşedintele şi-ar înşela soţia cu doamna ministru de la Mediu, iar Carla Bruni i-ar pune coarne cu cântăreţul Benjamin Biolay. Vărul meu mi-a povestit asta în ianuarie. La vremea aceea, nimeni n-a scris vreun rând. La ce bun? Zvonul era suficient. Şi se păstra cald, răspândit mereu din gură-n gură, păstrându-şi proaspete implicaţiile simbolice şi politice, deloc inofesnsive. Specialiştii în istoria culturii, precum Robert Darnton sau Arlette Farge, au publicat multe lucrări ce arată cum zvonurile pariziene au minat încrederea în monarhie cu mult timp înaintea revoluţiei franceze din 1789. Iar în epoca modernă, Gircard mai ales a avut de suferit de pe urma poveştii cu diamantele africane. Zvonul i-a întunecat ireversibil imaginea, în ochii opiniei publice.

Zvonul e dăunător mai ales în zona dreptei, unde e admirat tipul de preşedinte inaccesibil, care se ocupă serios de treburile statului, fără să-şi irite concetăţenii. Care concetăţeni au şi aşa destule pe cap ca să se mai încarce cu necazurile şefului statului. Să dai la tot pasul peste fotografii cu nudul primei doamne e deja penibil pentru mulţi din partizanii săi. Iar faptul că nu-şi stăpâneşte nervii şi că apare mereu la televizor enervează şi mai rău. De o vreme încoace, Franţa are impresia că a rămas blocată într-un lift cu Sarkozy.

Preşedintele are tendinţa nefastă de a confunda adevărul cu reprezentarea sa mediatică. Alain Genestar, fost redactor şef al „Paris Match",

a fost dat afară, în 2006, la presiunile lui Sarkozy, pe atunci ministru de Interne. Revista a publicat o fotografie a Ceciliei, soţia lui Sarkozy, cu prietenul ei, Richard Attias. Ca urmare, Genestar şi-a pierdut jobul. În cazul unui zvon, însă, acest tip de răzbunare e imposibil. Asta, evident, nu l-a împiedicat pe Sarkozy să încerce, jucând la ruletă reputaţia întregului său mandat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite