Protestatarii libanezi atacă băncile la Beirut, în timp ce criza economică se adâncește

0
Publicat:

Zeci de protestatari libanezi au atacat joi marile bănci din capitala Beirut, în contextul nemulţumirii populare faţă de criza economică ce se adânceşte, scăderea nivelului de trai şi restricţiile asupra retragerilor din depozitele bancare în valută, relatează agenţia DPA.

Protestatarii au distrus faţadele a minimum patru bănci din zona Sin El Fil. foto EPA EFE
Protestatarii au distrus faţadele a minimum patru bănci din zona Sin El Fil. foto EPA EFE

Protestatarii au distrus faţadele a cel puţin patru bănci din zona Sin El Fil a capitalei Beirut şi au incendiat cauciucuri în faţa lor. Manifestanţii libanezi au avut şi o scurtă altercaţie cu trupele armatei, venite să calmeze situaţia şi să stingă incendiile, scrie Agerpres.

Potrivit unui martor, protestatarii au spart ferestrele sediului Băncii Audi, una dintre cele mai mari bănci libaneze; au spart de asemenea ATM-urile şi ferestrele Băncii Byblos din apropiere şi ale două filiale aparţinând Băncii Beirut, în aceeaşi zonă.

Lira libaneză s-a depreciat la un nivel record. foto EPA EFE
Lira libaneză s-a depreciat la un nivel record. foto EPA EFE

Toate băncile sunt ţintele noastre şi toate casele patronilor de bănci sunt de asemenea ţintele noastre", a declarat o reprezentantă a Asociaţiei deponenţilor păgubiţi, un grup protestatar. „Ne vom continua mişcările de protest până când vom putea să ne recuperăm banii (din bănci). Nu ne vom opri până când toţi deponenţii nu-şi vor fi retras până la ultimul dolar din bănci", a adăugat ea.

Manifestanţii, majoritatea deponenţi nemulţumiţi de restricţiilor impuse asupra retragerilor din depozitele bancare, au blocat de asemenea joi străzile de acces către zona din Beirut unde-şi au sediile marile bănci.

Din anul 2019, când criza economică în Liban a început să se amplifice, băncile din această ţară au impus limite foarte stricte asupra retragerilor din depozitele în valută. Cum majoritatea depozitelor bancare ale cetăţenilor libanezi sunt în dolari americani, ei şi-au văzut astfel economiile blocate în bănci, care motivează restricţiile prin faptul că nu dispun de suficiente lichidităţi în valută pentru a putea onora toate cererile de retragere.

De la începutul anului, lira libaneză s-a depreciat la un nivel record faţă de dolarul american. Cursul de schimb este în prezent de peste 93.000 de lire libaneze pentru un dolar american, faţă de 1.500 de lire pentru un dolar înaintea crizei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite