Preşedintele unei ţări din America Centrală este acuzat că a ajutat un traficant de droguri să transporte cocaină în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Juan Orlando Hernandez FOTO EPA-EFE
Juan Orlando Hernandez FOTO EPA-EFE

Preşedintele Honduras, Juan Orlando Hernandez, a ajutat la transportul a tone de cocaină către Statele Unite, a declarat marţi un procuror federal din New York în rechizitoriul său la deschiderea procesului unui bărbat arestat pentru trafic de droguri, transmite AFP.

Potrivit procurorului Jacob Gutwillig, Geovanny Fuentes „a plătit mită chiar şi preşedintelui Honduras” şi a devenit „de neatins” prin asocierea lor.

Preşedintele Honduras a primit, între 2013 şi 2014, aproximativ 25.000 de dolari pentru a garanta protecţia lui Geovanny Fuentes, spune procurorul.

Procesul lui Fuentes are loc după cel al fratelui preşedintelui Honduras, Tony Hernandez, care a fost găsit vinovat de trafic de cocaină la New York în octombrie 2019. Sentinţa în cazul lui Fuentes va fi cunoscută după o audiere programată pentru 23 martie.

Unul dintre martorii acuzării este un contabil, Jose Sanchez. Acesta le-ar fi spus procurorilor că actualul preşedinte al Hondurasului l-a încurajat pe Fuentes să transporte „cât mai multă cocaină” către Statele Unite.

Potrivit procurorului, acuzatul a format în 2013 un „parteneriat direct” cu Juan Orlando Hernandez.

Fost avocat, Juan Orlando Hernandez, 52 de ani, aflat la putere din 2014, respinge aceste acuzaţii. El se prezintă drept un campion al luptei împotriva traficului de droguri.

Luni, într-o postare pe Twitter, el i-a acuzat pe martori că sunt pregătiţi să spună „lucruri false” pentru a se răzbuna pe el pentru campania pe care o duce împotriva traficului de droguri şi pentru a-şi reduce pedepsele la închisoare în Statele Unite.

„Dacă traficanţii vor avea de profitat din mărturiile false din Statele Unite, alianţa internaţională cu Honduras se va prăbuşi”, a avertizat Juan Orlando Hernandez, care a pozat în ultimii patru ani într-un partener al lui Donald Trump în lupta contra imigraţiei clandestine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite