Preşedintele statului El Salvador s-a autoproclamat cel mai „cool” dictator din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în El Salvador faţă de adoptarea Bitcoin FOTO EPA-EFE
Proteste în El Salvador faţă de adoptarea Bitcoin FOTO EPA-EFE

Nayib Bukele, preşedintele statului El Salvador s-a autoproclamat „dictatorul” acestei ţări, potrivit unei postări pe Twitter. Recent, în această ţară din America Centrală au izbucnit proteste cu privire la decizia preşedintelui de a face din El Salvador primul stat din lume ce adoptă criptomoneda bitcoin ca mijloc legal de plată.

Preşedintele salvadorian Nayib Bukele şi-a actualizat profilul pe Twitter, proclamându-se „dictatorul” acestei ţări din America Centrală, relatează marţi DPA şi Reuters.

image

Circa 1.000 de oameni au ieşit în stradă în El Salvador pentru a protesta faţă de adoptarea criptomonedei bitcoin ca mijloc legal de plată, la o zi după ce aceasta a intrat în vigoare şi a provocat blocarea platformelor de tranzacţionare, transmite zf.ro. 

Înainte de lansarea plăţilor în criptomonede, El Salvador a cumpărat 400 de bitcoini în valoare de 20 de milioane de dolari.

„Legea privind plăţile în Bitcoin trebuie abrogată, pentru că va aduce şi mai multă corupţie şi sărăcie”, scrie pe pancarta unui protestatar.

„Aceasta este o monedă care nu va funcţiona pentru vânzătorii de pupusa (o turtă tradiţională din porumb), şoferii de autobuz sau micii comercianţi. Este o monedă ideală pentru marii investitori care doresc să speculeze cu resursele lor economice”, a spus un rezident din San Salvador.

Guvernul a oferit fiecărui cetăţean un stimulent de 30 de dolari în monede virtuale bitcoin pentru a încuraja tranzacţiile în monede virtuale despre care el spune că poate scuti circa 400 de milioane de dolari pe an în comisioane.

Bukele, un preşedinte controversat

Bukele pare să fi adoptat ironic apelativul de „Dictator al El Salvador”, folosit de opoziţia care îl acuză că pune ţara pe calea către dictatură prin nesocotirea sistematică a separării puterilor în stat, potrivit ştirilorprotv.ro. 

În iunie 2019, Bukele a devenit cel mai tânăr preşedinte din El Salvador. Acesta s-a descrie într-o postare pe Twitter - platformă pe care o foloseşte foarte des, chiar şi pentru a oferi instrucţiuni miniştrilor săi- ca fiind „cel mai arătos şi cel mai «cool» preşedinte din toată lumea”.

Bukele s-a folosit de alegătorii tineri pentru a câştiga campania, dar la scurt timp, după victoria electorală, conducerea sa a luat o întorsătură autocratică.

În februarie 2020, el a trimis trupe militare pentru a mărşălui spre parlament şi exercita presiuni asupra parlamentarilor pentru a-i aproba cererea de finanţare a forţelor de securitate în lupta împotriva puternicelor bande criminale din ţară.

La începutul acestui an, adunarea legislativă, în care partidul lui Bukele Idei Noi are majoritatea, i-a înlocuit pe membrii Curţii Supreme cu judecători văzuţi ca apropiaţi ai preşedintelui. Măsura a provocat critici puternice inclusiv din partea Statelor Unite, care o consideră neconstituţională.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite