Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, desemnat „Persoana Anului 2021” de către cititorii revistei Time. L-a depăşit pe disidentul rus Aleksei Navalnîi

0
0
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Controversatul lider brazilian, Jair Bolsonaro, este „Persoana Anului 2021" în sondajul realizat în rândul cititorilor revistei TIME, a anunţat marţi publicaţia americană, potrivit Agerpres.

Bolsonaro a obţinut 24% din cele peste 9 milioane de voturi din partea cititorilor chemaţi să indice persoana sau grupul care s-a bucurat de cea mai mare influenţă, în bine sau rău, pe parcursul ultimului an.

Pe locul al doilea, cu 9% din voturi, s-a clasat fostul preşedinte Donald Trump, pe al treilea, lucrătorii din „linia întâi" a pandemiei, cu 6,3%, iar pe locul al patrulea, disidentul rus Aleksei Navalnîi, cu 6%. Cercetătorii care au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 au ieşit pe locul al cincilea, cu 5,3% din voturi.

Popularitatea preşedintelui Jair Bolsonaro, care va candida anul viitor pentru un nou mandat la conducerea Braziliei, se află în scădere în sondaje, din cauza modului în care acesta gestionează economia. Bolsonaro este, de asemenea, intens criticat de alţi politicieni, tribunale şi experţi în sănătate publică pentru minimalizarea gravităţii COVID-19 şi poziţia sa sceptică faţă de vaccin, asumată în mod public. 

Recent, Bolsonaro a intrat în vizorul Curţii Supreme braziliene, care a ordonat o anchetă oficială cu privire la cele spuse de şeful statului pe 24 octombrie, când acesta a susţinut că vaccinarea anti-COVID-19 poate creşte riscurile de a contracta SIDA. Facebook şi Instagram au eliminat postarea preşedintelui câteva zile mai târziu, argumentând că le încalcă regulile.

Tot în octombrie, un raport al Senatului brazilian a recomandat punerea sa sub inculpare pentru gestionarea defectuoasă a răspunsului ţării la pandemie, care a provocat decesul a peste 600.000 de oameni în această ţară. Bolsonaro insistă că nu a încălcat legea.

Alegerea editorilor TIME pentru Personalitatea Anului 2021 urmează să fie dezvăluită pe 13 decembrie. Potrivit EFE, Bolsonaro a salutat marţi alegerea sa drept personalitatea anului.

„Mulţumesc celor 2.160.000 de alegători care au votat pentru mine. Sperăm ca revista TIME să ne acorde, în fapt, acest titlu şi să respecte rezultatul votului", a declarat Bolsonaro, într-un mesaj pe care l-a postat pe contul său de Twitter. "Felicitările noastre lui Donald Trump pentru locul doi", a adăugat şeful statului brazilian.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite