Copiii, victimele tăcute ale războaielor din Orientul Mijlociu
0Tragedia băiatului afgan, în vârstă de patru ani, împuşcat mortal de către forţele americane, din greşeală, readuce în prim plan tragedia copiilor inocenţi care cad pradă războaielor neînrerupte din Orientul Mijlociu. Numai în Afganistan, locul celui mai recent incident, şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi 1.304 de copii în 2012, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite.
Săptămâna aceasta, autorităţile afgane au anunţat că un băiat de patru ani a fost ucis de militarii americani, fapt ce a dus din nou la o ecaladare a relaţiilor deja tensionate între puterea de Kabul şi Washington. Deşi Statele Unite argumentează că ar mai fi nevoie de prezenţa unor trupe după expirarea acordului oficial, preşedintele afgan, Hamid Karzai a anunţat că nu va semna un nou tratat bilateral în acest sens.
Războiul din Afganistan este unul dintre cele mai lungi conflicte armate din lume şi are la baza dorinţa puterilor occidentale de a-şi spori interesele în regiune, în faţa unei competiţii tot mai mari din Asia. Pe lângă forţele special pregătite să facă faţă conflictului, civili şi copii sunt angrenaţi în bătălii violente, majoritatea lor fiind mortale.
Numai în 2012, peste 1.300 de copii afgani au fost ucişi sau răniţi în conflictele armate din zonă. Potrivit unui raport ONU, majoritatea violenţelor s-au produs ca urmare a unor atacuri cu dispozitive explozive improvizate sau în urma atacurilor sinucigaşe.
Copii din Afganistan, în special cei din zonele izolate, se expun unui risc foarte mare de a fi recrutaţi în cadrul grupărilor armate. În 2012, 47 de copii au fost identificaţi ca fiind recrutaţi de grupări armate, unii dintre ei având vârste de 8 ani.
Deşi copiii erau lipsiţi de asistenţă juridică, autoritaţile afgane au fost nevoite să închidă minori pentru asocierile cu forţele armate ilegale. Aproximativ 600 de copii sunt închişi în sistemul de justiţie juvenilă. Chiar dacă uneori sunt priviţi ca infractori, ei rămân totuşi nişte victime ale războiului.
Irak: aproximativ 4,5 milioane de copii şi-au pierdut unul sau ambii părinţi
Un alt batalion care a lăsat urme adânci asupra copiilor este şi Irak. După invazia din 2003, aproape 2 miloane de copii au fost strămutaţi. De asemenea, potrivit guvernului irakian, aproximativ 4,5 milioane de copii şi-au pierdut unul sau ambii părinţi, iar circa 600.000 de copii sunt nevoiţi să trăiască pe străzi. În 2012, peste 100 de copii şi-au pierdut viaţa în Irak, iar alţi 310 au fost răniţi.
Minorii din Irak sunt şi ei adesea victime ale criminalităţii şi exploatării. Din 2009, peste 90.000 de copii din Irak au fost daţi dispăruţi ca urmare a violenţelor din zonă.
Din pricina stării de saracie, în fiecare an, în Irak, circa 35.000 de copii mor înainte de a împlini primul an, iar peste 1,5 milioane dintre ei sunt subnutriţi.
Siria: 11.000 de copii au murit în 3 ani
În Siria, o altă zonă devastata de atrocităţi în ultimii ani, regăsim şi aici urmele adânci lăsate de război. Peste 11.000 de copii au murit în aproape trei ani de conflict, arată un raport Oxford. Din cele 11.420 de victime cu vârste sub 17 ani, peste 70% din ei şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor şi a obuzelor trase în zonele civile. Pe lângă aceştia, aproape 400 de minori au fost împuşcaţi de lunetişti, se mai arată în raport, care precizează că efectul conflictului din Siria este catastrofal pentru copii, nu doar din perspectiva celor decedaţi, dar şi din perspectiva celor afectaţi psihologic.
Ororile însă nu se opresc aici. Anul trecut, presa a relatat despre jocul macabru al unor lunetişti care se întreceau pentru a ochi fetuşi în burţile mamelor însărcinate, totul pentru un pachet de ţigări. Un medic britanic a povestit că de multe ori femeile însărcinate ajungeau la cabinet cu fetuşi împuşcaţi fie în piept, fie, în altă zi, în gât.
Citeşte şi:
Două milioane de copii sirieni sunt victime ale războiului, potrivit unui raport care arată o treime din aceştia au fost loviţi sau împuşcaţi.
Copiii al-Qaeda: noua generaţie de terorişti antrenată în Siria
Islamiştii radicali din Siria îşi intensifică eforturile de a îndoctrina şi de a recruta copii, unii dintre ei cu vârste de la zece ani, potrivit experţilor independenţi.
La 29 ianuarie, fotografiile cu 110 sirieni împuşcaţi în cap şi aliniaţi de-a lungul unui râu care trece prin oraşul Aleppo făceau înconjurul lumii. Jurnaliştii cotidianului britanic „The Guardian” au mers în Siria şi au descoperit poveşti despre tortură în închisori secrete, care se termină de cele mai multe ori cu executarea prizonierilor.