Politico: Statele Unite încep să înțeleagă că nu vor putea forța Africa să renunțe la legăturile cu Federația Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova, spre deosebire de Washington, poate oferi țărilor africane asistența militară de care au nevoie, scrie ziarul.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Autoritățile americane încep să realizeze că strategia de influențare a țărilor africane, menită să submineze cooperarea lor cu Rusia, nu funcționează, relatează ziarul Politico, citând oficialii americani. Potrivit acestora, situația din Niger, care a încălcat acordul militar cu Statele Unite, a determinat administrația președintelui american Joe Biden „să-și reconsidere abordarea relațiilor cu regiunile instabile ale Africii”.

Publicația clarifică faptul că legea americană nu permite finanțarea guvernelor care au ajuns la putere ca urmare a unei rebeliuni, dar Washingtonul a încercat să mențină legăturile diplomatice cu țări africane care au experimentat lovituri de stat în încercarea de a aranja „negocieri pe foi de parcurs și momentul pentru alegeri democratice.” În plus, Statele Unite au încercat să descurajeze astfel de țări să coopereze cu Moscova, jucând cartea „demascării activităților mercenarilor ruși pe continent” și a încălcărilor drepturilor omului care le sunt atribuite.

După cum au remarcat oficialii, aceste eforturi nu au reușit să determine statele africane să abandoneze legăturile cu Rusia. Potrivit acestora, astfel de țări au prea mare nevoie de asistență militară, pe care Statele Unite nu o pot oferi. „Adevăratul avantaj al rușilor față de Statele Unite este că au arme și vând arme, inclusiv elicoptere”, a spus unul dintre interlocutorii ziarului. „Există multe probleme de securitate în Africa și africanii au nevoie de arme”, a adăugat el.

Oficialii au mai menționat că țările africane resping apelurile Washingtonului pentru „acceptarea deplină a democrației”. „Majoritatea acestor țări nu le place să li se spună ce să facă. Occidentul a încercat să învețe țările africane cum să guverneze și în cele din urmă spun că este suficient”, a spus un oficial american.

Totuși, după cum a declarat un reprezentant al cercurilor militare americane pentru Politico, autoritățile americane cred că ar fi miop să renunțăm complet la prezența militară în țările în care, în opinia lor, există probleme cu democrația „Teama este că vom pleca și Rusia va veni”, a spus el.

Situația din Niger și ruperea acordului militar cu Statele Unite

În martie, Nigerul a reziliat un acord militar cu Statele Unite, conform căruia în nordul țării africane fusese înființată o bază americană de UAV-uri. Explicându-și decizia, autoritățile militare din Niger au indicat că acordul a fost impus țării și nu corespunde intereselor oamenilor. Administrația SUA a raportat că menține contacte cu conducerea Nigerului și continuă să discute despre situația actuală. La sfârșitul anului 2023, în Niger se aflau aproximativ 1.100 de militari americani, majoritatea la o bază a forțelor aeriene de lângă Agadez.

Potrivit lui John Hudson, jurnalist pentru ziarul american The Washington Post, Statele Unite au fost de acord să-și retragă contingentul militar din Niger. Pe 22 aprilie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a confirmat că Statele Unite au început consultări cu Nigerul cu privire la retragerea trupelor sale din țara africană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite