Afganistanul din Africa: trupele americane se retrag și din Niger

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu atenția concentrată doar pe nevoile Ucrainei și Israelului, nimeni nu pare să fie atent, cel puțin la noi, la un eveniment plin de profunde semnificații care se petrece în Africa unde, iată, junta militară care l-a dat jos de la putere în iulie 2023 pe Mohamed Bazoum, președintele democratic ales, a anunțat într-un comunicat că „prezența USA pe teritoriul nostru este ilegală și reprezintă o violare a Constituției noastre”. Un deja vu, poate vă amintiți, exact așa sunau și comunicatele triumfătoare ale talibanilor afgani în săptămânile care au precedat retragerea haotică a trupelor americane și ale coaliției internaționale de pe aeroportul din Kabul.

Picture10 png

Ca și atunci, chestiunea cea mai importantă, de importanță geostrategică, este de a ști nu numai cine vine să umple spațiul gol ci și cât de repede se va produce asta și, mai ales, cu ce consecințe pe termen mediu și lung pentru echilibrul continentului african, spațiu uriaș și ultra-bogat în resurse. Răspunsul era evident de mai mult timp dar, din motive la fel de evidente de oportunitate, nu era corect politic să evoci fantoma unui dezastru. Acum că s-a produs, îi putem și noi spune numele?

Poate, zic, măcar ar fi logic să cităm documentele occidentale pe acest subiect, tocmai pentru a nu fi acuzați că facem propagandă Rusiei. În consecință, vă invit să lecturați un document lămuritor, chiar dacă stupefiant într-un sens pe care nu și l-ar fi dorit nimeni să-l vadă confirmat, și care are un titlu foarte simplu: Rusia în Africa. Harta https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2024/757654/EPRS_BRI(2024)757654_EN.pdf .

Picture11 png

În cazul evenimentelor din Niger, noutatea este că, chiar înaintea anunțului oficial american, la începutul acestei luni începuseră deja să sosească instructori și tehnicieni ruși, însoțin echipamente grele, instalații d anti aeriene și alt tip de armament. Continua să fie completată garta, deja impresionantă, a prezenței militare ruse în diferite țări africane, dublată de o lungă listă de acorduri de cooperare militară.

Picture12 png

Suprapuneți harata peste cea a resurselor și veți înțelege imediat consecințele pierderii controlului occidental în zonă, mai întâi după înfrângerea istorică a Franței care a ratat complet marea sa opeațiune militară Bahrane (la care, într-o etapă, a fost implicată și armata română), acum după plecarea precaută a americanilor din Niger.

Picture13 png

Desigur, aceasta este prima etapă a implantării rusești. Dar, în fundal, și aici cred că lucrurile chiar devin foarte complicate, încept să fie posibil de listat rezultatele unei analize de risc care vizează tipologiile de gândire strategică în confruntare strategică: rușii vor să creeze o posibilitate de evitare (sau de compensare) a tuturor tipurilor de sancțiuni la care sunt supuși din partea lumii occidentrale.

Picture14 png

Țările africane vizate nu sunt prețioase doar pentru tipul de resurse care figurează pe orice tip de hartă clasică de oportuniutăți după care s-au judecat miozele conflictelor de până acum. E și normal, în acest moment cealaltă hartă a devenit importantă, adică cea cu resursele de care va fi nevoie pentru industriile de vârf ale lumii de mâine, în principal dominată de evoluția Inteligenței Artificiale, adevărata mondializare care nu mai poate fi oprită. Marele test de acum este Regiunea Sahelului. Controlul acesteia înseamnă controlul accesului la o serie de resurse strategice dar și, vom vorbi într-un alt material despre asta, poisibilitatea de a ajuta sau a lovi la nevoie vastele rețele de organizații terpriste subordonate sau subsumate ISIS, Boko Haram printre altele.

Se mișcă plăcile tectonice și cei care sunt pe ele de-abia își țin, cu greu, echilibrul incert de supraviețuire.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite