Poliţia israeliană recomandă inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru corupţie

0
0
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului Foto: AFP
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului Foto: AFP

Poliţia israeliană a recomandat duminică inculparea premierului Benjamin Netanyahu într-un al treilea caz de corupţie, fapt ce ar putea periclita poziţia sa de şef al guvernului, relevă France-Presse.

Acum, procurorul general urmează să decidă dacă premierul şi soţia sa vor fi inculpaţi pentru acceptarea de „foloase necuvenite“, „fraudă“ şi „abuz de încredere“. Totodată, poliţia a recomandat inculparea soţiei premierului pentru „obstrucţionarea“ anchetei.

Cuplul Netanyahu este suspectat că a încercat să-şi asigure o acoperire favorabilă din partea site-ului de informaţii Walla în schimbul unor favoruri guvernamentale, care ar fi putut aduce sute de milioane de dolari Bezeq, principalul grup de telecomunicaţii israelian, proprietar al Walla.

„Sunt sigur că, în acest caz, autorităţile competente, după ce vor examina chestiunea, vor ajunge la aceeaşi concluzie: nu a existat nimic pentru că nu există nimic“, a răspuns premierul într-un comunicat.

Poliţia recomandase deja inculparea lui Benjamin Netanyahu în alte două cazuri de corupţie, în februarie. 

Astfel, poliţia suspectează că Benjamin Netanyahu şi membri ai familiei sale au primit cadouri scumpe în valoare de circa un milion de shekeli (285.000 de dolari) printre care trabucuri de lux, sticle de şampanie şi bijuterii de la personalităţi bogate, în schimbul unor favoruri financiare sau personale.

Într-un alt dosar, anchetatorii îl suspectează pe premier că ar fi încercat să încheie cu proprietarul Yediot Aharonot un acord pentru o acoperire mai favorabilă din partea celui mai mare ziar israelian, în schimbul unor favoruri.

După noua recomandare făcută de poliţie au început să se agite spiritele în tabăra opoziţiei.

Liderul Partidului Muncii, Avi Gabbay, i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să demesioneze. La rândul său, liderul partidului de stânga Meretz, Tamar Zandberg, a apreciat pe Twitter că „Israelul trebuie să organizeze acum alegeri“, premierul fiind acuzat de „cel mai grav delict, potrivit legii israeliene“. 

Fragilizat de demisia ministrului Apărării, naţionalistul Avigdor Lieberman, pe 14 noiembrie, şi de retragerea partidului acestuia din coaliţie, guvernul lui Benjamin Netanyahu dispune de o majoritate fragilă în parlament (61 de deputaţi din 120). 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite