Planurile nucleare ale Turciei stârnesc controverse în Rusia. Una dintre centrale va fi situată într-o regiune cu activitate seismică ridicată, spun ecologiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până în 2023, Turcia va avea trei centrale nucleare
Până în 2023, Turcia va avea trei centrale nucleare

Strategia Ankarei de a se baza pe energia nucleară pentru a-şi reduce dependeţa de importuri a atras deja criticile mai multor organizaţii pentru protecţia mediului înconjurător, care sunt nemulţumite de faptul că deşeurile nucleare vor fi depozitate pe teritoriul Rusiei şi de amplasarea uneia dintre centrale într-o zonă cu activitate seismică ridicată.

Prima centrală nucleară a ţării va fi construită în oraşul Akkuyu de pe malul Mediteranei şi va avea o capacitate de 4.800 de MWh. 

Ea va fi ridicată de ruşii de la Rosatom, care au propus recent un parteneriat francezilor de la Electricite de France. Deocamdată, compania cu sediul la Paris nu a trimis un răspuns, însă acesta ar putea fi unul favorabil, având în vedere că o altă companie franceză, GDF Suez, este implicată în construirea celei de-a doua centrale nucleare a Turciei, de la Sinop. 

Însă ecologiştii ruşi atrag atenţia asupra pericolelor generate de cele două centrale. Ei sunt nemulţumiţi în primul rând de faptul că deşeurile de la acestea vor fi depozitate pe teritoriu rusesc, ca parte a înţelegerii dintre Moscova şi Ankara. De asemenea, activiştii susţin că a doua centrală, care va fi ridicată în apropierea oraşului Soci, se va afla într-o zonă cu activitate seismică ridicată. 

La începutul acestei luni, turcii au semnat un contract în valoare de 22 de miliarde de dolari cu japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries şi de la Itochu Corporation, care vor construi alături de francezii de la GDF Suez centrala cu o capacitate de 4.800 de MWh în oraşul Sinop. 

În momentul de faţă, Turcia importă aproape 97% din necesarul de energie. În 2012, turcii au plătit peste 60 de miliarde de euro pentru importurile energetice. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite