Papa Francisc aduce în rândul sfinţilor catolici 124 de martiri sud-coreeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc în vizită în Coreea de Sud FOTO Reuters
Papa Francisc în vizită în Coreea de Sud FOTO Reuters

Papa Francisc a condus o slujbă în aer liber pentru beatificarea a 124 de sud-coreeni care au fost printre primii convertiţi la catolicism din Coreea de Sud. Ceremonia a avut loc sâmbătă la Seul, Papa aducând un omagiu coreenilor care au murit pentru credinţa lor în secolele XVIII şi XIX.

Papa Francisc se află în cea de-a treia zi a vizitei în Coreea de Sud, prima sa vizită oficială în Asia de când a fost numit în martie 2013. El s-a întâlnit cu supravieţuitorii dezastrului feribotului Sewol, care a luat viaţa a peste 300 de oameni în luna aprilie a acestui an. Prima slujbă publică a fost ţinută vineri, informează BBC.

Cei 124 de martiri au pus bazele catolicismului în Coreea de Sud

Ceremonia de beatificare a celor 124 de martiri a fost efectuată în Piaţa Gwanghwamun din Seul, în prezenţa a sute de mii de oameni. Beatificarea, sau „binecuvântarea“ unei persoane, este un prim pas în procesul declarării ca sfânt. 

Mulţimi de credincioşi s-au aliniat, sâmbătă dimineaţă, pe trotuarele străzilor care conduc spre Piaţa Gwanghwamun. Piaţa a fost locul unde catolicii martiri au fost expuşi ruşinii publice înainte de a fi executaţi.

Au fost dispuşi să facă sacrificii enorme şi s-au lăsat deposedaţi de orice lucru pământesc care îi îndepărta de Hristos, de terenuri sau alte proprietăţi, de prestigiu şi de onoare, pentru că ştiau că doar Hristos este adevărata comoară. Ne-a făcut să ne gândim la ce am fi noi dispuşi să sacrificăm, pentru ce am fi în stare să ne dăm viaţa“, s-a adresat Papa Francisc mulţimii adunate să asculte slujba.

Vizita Papei este un moment foarte important pentru Biserica Catolică din Coreea de Sud, pentru că cei care au fost beatificaţi sâmbătă au pus bazele catolicismului în urmă cu 200 de ani. Unicitatea lor constă şi în faptul că nu au fost convertiţi de misionarii care au ajuns pe vremea aceea în Coreea, ci au învăţat despre catolicism singuri şi au adus în ţară cărţi pentru a învăţa şi pe alţii învăţăturile catolice. Au fost executaţi de autorităţile regale ale vremii tocmai din această cauză, potrivit reporterului BBC, Rupert Wingfield-Hayes.

În cadrul slujbei, Papa s-a rugat şi pentru „fraţii noştri din nord“, referindu-se la cetăţenii Coreei de Nord. 

Papa Francisc petrece cinci zile în Coreea de Sud, ţară în care Biserica Catolică se află în plină ascensiune. În prezent, există peste 5,4 milioane de membri, adică 10,4% din populaţia sud-coreeană.

  

Binecuvântarea Chinei din zbor, „misiune imposibilă”

Conducerea Chinei nu a primit o telegramă trimisă de Papă în timp ce zbura pe deasupra ţării, în drumul său spre Coreea de Sud, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. 

Există o tradiţie conform căreia Suveranul Pontif îşi transmite binecuvântările asupra conducerii ţării peste care zboară. 

A fost pentru prima dată când unui Papă i s-a permis folosirea spaţiului aerian chinez. Gestul este considerat unul foarte important deoarece Vaticanul şi China nu au legături oficiale încă de la preluarea ţării asiatice de partidul comunist, în 1949.

Se presupune că „un nod“ tehnic a împiedicat primirea mesajului, care a fost mai apoi retransmis prin Ambasada Italiei din Beijing, a adăugat Lombardi.


Citeşte şi:

Papa, cinci zile în Coreea de Sud pentru a consolida catolicismul în Asia

Papa Francisc a sosit joi la Seul în prima vizită pe care o efectuează un papă în Asia în ultimii 15 ani, cu obiectivul de a consolida dezvoltarea catolicismului pe continent şi de a pleda pentru reconcilierea intercoreeană, relatează AFP.

Un feribot cu aproximativ 450 de persoane la bord a naufragiat în largul Coreei de Sud

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite