Pandora Papers. Averi şi afaceri secrete ale liderilor mondiali, dezvăluite de BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Averile secrete şi relaţiile dintre liderii mondiali, politicieni şi miliardari au fost expuse într-una dintre cele mai mari scurgeri de date referitoare la documente financiare.

Numele a aproximativ 35 actuali şi foşti lideri şi peste 300 de oficiali publici apar în dosarele unor companii offshore, supranumite Dosarele Pandora.

BBC a publicat doar o sinteză a rezultatelor anchetei în cadrul căreia au fost analizate 11,9 milioane de fişiere (2,9 TB) - 6,5 milioane de documente, peste 2,9 milioane de imagini, 1,2 milioane de emailuri şi 467 de mii de evidenţe contabile.

Potrivit acestora, regele Iordaniei a strâns în secret 70 de milioane de lire sterline sub forma unor proprietăţi în Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii.

De asemenea, aceeaşi sursă arată cum fostul premier britanic Tony Blair şi soţia lui au economisit 312.000 de lire sterline reuşind să evite în mod legal plata acestei sume sub forma unor impozite pe proprietate în urma achiziţiei unei clădiri din Londra, în valoare de 6,5 milioane de lire, deţinută parţial de familia unui proeminent ministru din Bahrain. Acest lucru a fost posibil prin achiziţionarea unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice. Prin acord este evidenţiată o lacună legislativă datorită căreia proprietarii bogaţi nu plătesc aceleaşi impozite precum oamenii obişnuiţi.

În documentele analizate numele preşedintelui rus Vladimir Putin nu apare, însă apar celor ale unor apropiaţi ai acestuia, inclusiv al celui considerat cel mai bun prieten al lui lui - Petr Kolbin (decedat) - supranumit „Portofelul lui Putin”. Preşedintele Rusiei este suspectat de autorităţile SUA că ar deţine o avere secretă. 

Totodată, şi numele lui Volodymyr Zelenskiy, preşedintele Ucrainei apare în dosare întrucât şi-a transferat participaţia de 25% dintr-o companie offshore unui prieten apropiat care lucrează acum ca şi consilier de top al preşedintelui.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi soţia sa, Mehriban Aliyeva, au tranzacţionat în Marea Britanie proprietăţi în valoare de  aproape 400 de milioane de lire sterline. Una dintre tranzacţii a fost făcută printr-o firmă paravan, deţinută de aceştia, care a primit 67 de milioane de lire sterline de la firma care se ocupă de averea Coroanei Britanice. Tranzacţia este consdierată una „jenantă” întrucât familia preşeintelui este acuzată că şi-a jefuit propria ţară. 

 Şi numele prim-ministrul Republicii Cehe, Andrej Babiš, apare în acnhetă deoarece s-a folosit o companie offshore pentru a achiziţiona un castel de 22 milioane de dolari în sudul Franţei.

De asemenea, preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a fondat o firmă de avocatură care a ascuns activele unui controversat miliardar rus într-o firmă cu proprietari fictivi.

Examinarea acestor dosare este considerată cea mai mare anchetă organizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), participând peste 650 de reporteri. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite