Pandemia Covid-19. „Izolare“ sau „imunizare de turmă“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restricţii dure de circulatie în Italia din cauza Pandemiei Covid 19
Restricţii dure de circulatie în Italia din cauza Pandemiei Covid 19

În rândul comunităţii ştiinţifice, dar şi a decidenţilor politici din întreaga lume există încă o diferenţă de abordare în lupta împotriva pandemiei Covig19. Unii optează pentru o izolare totală a populaţiei, alţii pentru dezvoltarea unei imunităţi colective.

Câteva state au înclinat mai mult spre soluţia dezvoltării unei imunităţi colective, sau  „imunizării de turmă“, iar cele maim multe au trecut până la urmă la soluţia izolarii, aplicată de China  şi recomandată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Premierul olandez Mark Rutte a declarat luni că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, unde - a avertizat el - cea mai mare parte a compatrioţilor săi va fi contaminată cu noul coronavirus, excluzând o izolare totală a populaţiei, potrivit France Presse.

„Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii“, a declarat Rutte cu un aer grav într-un discurs televizat. Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea tuturor şcolilor, barurilor, restaurantelor, caselor de toleranţă şi cafenelelor până la 6 aprilie. În discursul său către naţiune luni, premierul a anunţat că guvernul său vrea să ajungă la o „imunitate de grup“ în aşteptarea unui vaccin, lăsând persoanele cele mai puţin vulnerabile să primească virusul, protejând în acelaşi timp persoanele vârstnice şi bolnave.

El a subliniat că spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa, care au impus măsuri puternice pentru a stopa propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere o izolare totală. „În acest scenariu, vom trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele“ pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat dacă măsurile sunt sistate“. Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 1.413 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost detectate în Olanda, dintre care 24 de decese. 

 Rutte a precizat că Guvernul a luat măsuri în baza consilierii specialiştilor de la agenţia de sănătate publică RIVM.

”Realitatea este că noul coronavirus se află printre noi şi va rămâne pentru moment. Nu există un mijloc uşor sau rapid de a ieşi din această situaţie foarte dificiă. Realitatea este că în viitorul apropiat o parte largă a populaţiei olandeze se va infecta cu virusul”, a avertizat el.

Până la apariţia unui vaccin sau medicament, autorităţile încearcă să încetinească răspândirea bolii, în timp ce ”imunitatea de grup creşte în mod controlat”, a subliniat premierul.

”Cei care au avut virusul sunt de obicei imuni după aceea. Exact ca pe vremuri, cu rujeola. Cu cât grupul imun este mai mare, cu atât virusul va afecta mai puţine persoane în vârstă şi bolnave. Prin imunitatea de grup, construim, ca să zic aşa, un zid de protecţie în jurul lor”, a declarat premierul olandez.

Rutte a prezentat, explicând opţiunea Guvernului, trei scenarii posibile în lupta împotriva noului coronavirus.

Primul constă în ”controlul maxim al virusului şi conduce la o distribuire controlată a virusului în rândul grupurilor cu cel mai mic risc”.

”Acesta este scenariul ales de noi. Un control maxim înseamnă să încercăm să folosim măsuri pentru a stabiliza şi netezi vârful numărului de infecţii şi răspândirea lui pe o perioadă îndelungată”, a precizat Rutte.

”Prin această abordare, majoritatea oamenilor vor avea de suferit puţin, construim imunitatea şi ne asigurăm că sistemul de sănătate poate face faţă, pentru a nu suprasolicita dispensarele, ambulatoriul, spitalele şi mai ales unităţile de terapie intensivă. Astfel există mereu o capacitate suficientă pentru a ajuta persoanele cele mai vulbnerabile”, a continuat el.

Al doilea scenariu este lăsarea virusului liber, fără control. ”Acest lucru ne-ar copleşi sistemul de sănătate în perioada de vârf a contaminării”, ceea ce ”trebuie să evităm cu orice preţ”, a subliniat Rutte.

Al treilea scenariu este ”încercarea de a opri virusul neîncetat, ceea ce înseamnă închiderea completă a ţării”, a precizat el. ”O asemenea abordare riguroasă poate părea atrăgătoare la prima vedere, însă experţii subliniază că nu este vorba doar de zile sau săptămâni”, a adăugat el.

”În acest scenariu ar trebui să ne închidem ţara timp de un an sau mai mult, cu toate consecinţele care decurg. Iar chiar dacă ar fi posibil în mod practic - să lăsăm oamenii să plece de acasă doar cu permis atât de mult timp -, atunci virusul poate reapărea imediat, când măsurile sunt retrase”, a subliniat Rutte.

”Olanda este o ţară deschisă, iar atât timp cât nu există vaccin, noul coronavirus va continua să se răspândească în lume ca un val şi nu ne va ocoli ţara”, a declarat el, precizând că toate măsurile anunţate până în prezent vizează primul scenariu al ”controlului maxim” - de la reguli simple ca a nu da mâna, a te spăla pe mâini des şi a sta la un metru şi jumătate distanţă de alte persoane şi până la măsuri de mare amploare, ca interzicerea adunărilor mari şi închiderea industriei restauraţiei.

Guvernul va face ”tot ceea ce trebuie” pentru că se asigura că afacerile nu falimentează şi oamenii nu-şi pierd locurile de muncă, a dat asigurări premierul olandez.

Suedia abordează criza în stil britanic

Şi Suedia, care avea ieri 1000 de cazuri de îmbolnăviri şi trei decese, a abord dat criza pe stilul britanic. Viaţa decurge relativ normal în Suedia, la modul în care nu s-au închis şcolile, autorităţile au ales să nu facă asta deocamdată.

Avertismentul oamenilor de ştiinţă 

Circa 250.000 de oameni vor muri în Marea Britanie din cauza epidemiei de coronavirus dacă nu vor fi adoptate măsuri mai dure pentru protejarea populaţiei, au avertizat mai mulţi oameni de ştiinţă, citaţi ieri de Press Association. Echipa de răspuns la COVID-19 de la universitatea Imperial College London - care a oferit consultanţă miniştrilor - a atras atenţia că, în ciuda planurilor de „distanţare socială“ stabilite de Guvern, sistemul sanitar va fi „copleşit“. În cel mai recent raport al său, echipa a indicat că singura „strategie viabilă“ este o politică de „suprimare" în stil chinezesc, ce presupune distanţarea socială la nivelul întregii populaţii. Specialiştii au adăugat că astfel de măsuri ar trebui menţinute chiar şi 18 luni sau mai mult, până când un vaccin eficient va deveni disponibil.

Boris Johnson înaspreşte măsurile

Avertizarea a venit după ce Boris Johnson a prezentat luni măsuri fără precedent pe timp de pace, în încercarea de a se controla răspândirea COVID-19. Noile măsuri au fost anunţate în contextul în care bilanţul deceselor cauzate de coronavirus în Marea Britanie a ajuns la 35. Guvernul de la Londra le-a cerut luni britanicilor să evite orice „contact social“ şi deplasare „neesenţială“ în favoarea telemuncii şi să înceteze să frecventeze baruri şi teatre pentru a evita propagarea noului coronavirus. 

Boris Johnson a apreciat în acelaşi timp că, în acest moment, Guvernul nu consideră necesar să închidă şcolile, adăugând că această decizie ar putea fi revizuită. De asemenea, el a anunţat că ar fi „necesar să se asigure ca persoanele cu sănătatea cea mai fragilă să fie protejate pe scară largă de orice contact social timp de 12 săptămâni“. Boris Johnson a fost criticat anterior pentru slaba reacţie a guvernului său faţă de pandemia declanşată de noul coronavirus. Consilierul  ştiinţific şef al guvernului  britanic, Patrick Vallance, declara că „faptul că cei mai mulţi oameni, majoritatea, fac doar o formă uşoară a bolii ne ajută să avem o imunitate colectivă. Astfel, tot mai mulţi oameni vor fi imuni la boală şi se va reduce transmiterea”.

Scenarii sumbre pentru Marea Britanie

Cu toate acestea, raportul Imperial College London a avertizat că şi în condiţiile unor restricţii dramatice impuse asupra vieţii normale, capacitatea sistemelor sanitare din Marea Britanie şi SUA - care adoptă măsuri similare - va fi probabil „depăşită“. „În condiţiile celei mai eficiente strategii de atenuare (a răspândirii virusului - n.a.) examinată, care conduce la o epidemie unică, relativ scurtă (izolarea cazurilor, carantina în gospodărie şi distanţare socială a persoanelor în vârstă), limitele maxime de locurilor atât în saloane cât şi ale UTI (unitatea de terapie intensivă) ar fi depăşite de cel puţin opt ori în cadrul scenariului mai optimist“, se arată în raport.

 „În plus, chiar dacă toţi pacienţii ar putea fi trataţi, prevedem că numărul deceselor în Marea Britanie ar fi de ordinul a 250.000 şi de 1,1 până la 1,2 milioane în Statele Unite“, au notat specialiştii. Conform raportului, nu există altă alternativă decât adoptarea unei politici de „suprimare“ totală care implică distanţarea socială a întregii populaţii, izolarea la domiciliu a cazurilor şi carantina în gospodării a membrilor familiilor acestora. Chiar şi atunci, se arată în raport, nu este „deloc sigur“ că strategia va reuşi pe termen lung. „Efectele sociale şi economice ale măsurilor necesare pentru atingerea acestui scop vor fi profunde“, au notat experţii. 

„Nu a mai fost niciodată încercată anterior o intervenţie de sănătate publică cu astfel de efecte perturbatoare asupra societăţii pe o durată atât de lungă de timp. Modul în care vor răspunde populaţiile şi societăţile rămâne incert“, precizează raportul. Imperial College London precizează în raport că a ajuns la concluziile formulate în ultimele zile, pe baza experienţei din Italia şi Marea Britanie. Potrivit unor documente dezvăluite luni de The Guardian, serviciile de sănătate britanice estimează că până la 80% dintre britanici ar putea fi infectaţi, conducând la aproape opt milioane de spitalizări şi că epidemia ar putea dura un an. Aceste documente „reflectă scenariul cel mai grav şi n-aş vrea să spun că la acesta ne aşteptăm“, a reacţionat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Avertismentul unui cunoscut virusolog italian

Cercetătorul Roberto Burioni a fost unul dintre primii oameni de ştiinţă din Italia care au tras semnalul de alarmă asupra epidemiei de coronavirus, însă mesajele sale au fost iniţial ignorate, motiv pentru care el avertizează acum restul Europei să nu facă aceeaşi greşeală. „Nu subestimaţi pericolul. Italia a făcut-o timp de o săptămână, unii oameni au zis că este doar o gripă, iar un medic a spus chiar, într-un mod total necorespunzător, că o să treacă peste câteva săptămâni“, a declarat Roberto Burioni într-un interviu acordat agenţiei DPA

.Burioni (57 de ani), profesor de microbiologie şi virusologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, este cel mai cunoscut specialist în virusologie din Italia. În contextul în care Spania, Franţa şi Austria urmează exemplul Italiei în ceea ce priveşte măsurile drastice de izolare, Burioni consideră că este momentul ca toată Europa să „acţioneze unită“. În lipsa unor măsuri severe de izolare pe tot continentul, a avertizat el, o ţară cu o abordare mai relaxată poate reuşi în lupta cu virusul ca mai apoi să se reinfecteze de la vecinii săi. 

   

Nu există soluţie fără riscuri

Cu toate acestea, abordarea suprimării vine cu probleme majore. Ea necesită efectiv închiderea unor părţi ale societăţii şi nu are o strategie de ieşire.

Întrucât mai puţine persoane ar fi infectate, populaţia ar avea imunitate scăzută, iar cazurile ar creşte curând după ridicarea măsurilor.

Aceasta este şi dilema cu care se confruntă acum China. Cercetările sugerează că 95% dintre locuitorii din Wuhan, locul izbucnirii epidemiei, erau încă sensibili la virus la sfârşitul lunii ianuarie.

Raportul sugerează că ar trebui să aşteptăm 18 luni pentru un vaccin, dar chiar şi acest lucru nu este garantat.

Trebuie subliniat faptul că totul se bazează pe modele matematice. Acest virus a apărut abia în decembrie şi încă nu este înţeles pe deplin. Amploarea şi rolul infecţiilor asimptomatice sau pandemia pe timp de vară sunt încă necunoscute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite