Orientul Mijlociu, pe muchie de cuțit. Rusia, Germania și Marea Britanie îndeamnă la reținere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia, Germania și Marea Britanie au cerut joi țărilor din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reținere, în timp ce Israelul a dat asigurări că se pregătește să „întâmpine toate nevoile sale de securitate” într-o regiune aflată pe muchie de cuțit pe fondul amenințărilor iraniene de a lovi Israelul, relatează Reuters.

Iranul și Israelul și-au adresat reciproc mesaje de amenințare FOTO SHUTTERSTOCK
Iranul și Israelul și-au adresat reciproc mesaje de amenințare FOTO SHUTTERSTOCK

Compania germană Lufthansa a prelungit suspendarea zborurilor către capitala iraniană, iar Rusia a avertizat împotriva călătoriilor în Orientul Mijlociu.

Iranul a promis să se răzbune pentru bombardamentul de la 1 aprilie asupra complexului ambasadei sale din Damasc, în urma căruia a fost ucis un general iranian de rang înalt și alți șase ofițeri militari iranieni, sporind tensiunea într-o regiune deja sub tensiune din cauza războiului din Gaza.

Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că Israelul „trebuie să fie pedepsit și va fi”, sugerând că asta înseamnă un atac pe teritoriul iranian.

El a precizat, într-un discurs rostit miercuri cu ocazia Eid al-Fitr, că bombardarea unei ambasade „înseamnă că ne-au atacat teritoriul'.

„Imperativul ca Iranul să pedepsească acest regim necinstit” ar fi putut fi evitat dacă Consiliul de Securitate al ONU ar fi condamnat atacul și ar fi adus făptașii în fața justiției, a declarat joi misiunea Teheranului la ONU.

Premierul Benjamin Netanyahu a subliniat că Israelul își continuă războiul în Gaza, dar face pregătiri de securitate și în altă parte.

„Oricui ne face rău îi vom face rău. Suntem pregătiți să răspundem tuturor nevoilor de securitate ale statului Israel, atât din punct de vedere defensiv, cât și ofensiv", a spus el în comentariile publicate în urma unei vizite la o bază a forțelor aeriene.

Pe de altă parte, Iranul a semnalat Washingtonului că va răspunde la atacul Israelului într-o manieră menită să evite escaladarea majoră și că nu va acționa în pripă, au declarat surse iraniene.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant i-a spus secretarului american al apărării Lloyd Austin că Israelul va răspunde direct oricărui atac al Iranului, a declarat biroul lui Gallant.

Conflictul s-a răspândit în Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului din Gaza, grupurile susținute de Iran declarându-și sprijinul pentru palestinienii care efectuează atacuri din Liban, Yemen și Irak. Teheranul a evitat confruntarea directă cu Israelul sau Statele Unite, dar și-a exprimat la rândul său sprijinul pentru aliații săi.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock i-a cerut omologului său iranian, Hossein Amirabdollahian, să îndemne la „înfrânare maximă” pentru a preveni o escaladare suplimentară.

Ministerul de Externe al Rusiei și-a atenționat cetățenii să evite să călătorească în Orientul Mijlociu, în special în Israel, în Liban și în teritoriile palestiniene.

„În acest moment este foarte important ca toată lumea să exercite reținere pentru a nu duce la o destabilizare completă a situației din regiune, care nu strălucește prin stabilitate și predictibilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă.

„Potențial de calcul greșit”

Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat joi că i-a pus clar în vedere lui Amirabdollahian că Iranul nu ar trebui să atragă Orientul Mijlociu într-un conflict mai larg.

„Sunt profund îngrijorat de potențialul de calcul greșit care să conducă la noi violențe”, a transmis Cameron pe X.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a subliniat că secretarul de stat Antony Blinken i-a îndemnat pe omologii săi, inclusiv miniștrii de externe turc, chinez și saudit, „să clarifice faptul că că escaladarea nu este în interesul nimănui și că țările ar trebui să îndemne Iranul să nu escaladeze”.

Președintele american Joe Biden a avertizat miercuri că Iranul amenință că va lansa un „atac semnificativ în Israel” și că i-a spus lui Netanyahu că „angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva acestor amenințări din partea Iranului și a împuterniciților săi este de neclintit”.

SUA se așteaptă la un atac al Iranului împotriva Israelului, dar care nu ar fi suficient de mare pentru a atrage Washingtonul în război, a declarat un oficial american joi seara.

Armata americană a anunțat joi că a distrus o rachetă balistică antinavă lansată dintr-o zonă din Yemen controlată de miliția Houthi susținută de Iran. Nu au fost raportate vătămări sau pagube navelor americane, ale coaliției sau comerciale.

Iranul este al treilea cel mai mare producător de petrol din grupul OPEC, iar prețul petrolului s-a menținut joi aproape de maximele din șase luni.

Miercuri seara, o agenție de presă iraniană a publicat un raport în arabă pe platforma X în care se spunea că spațiul aerian de deasupra Teheranului a fost închis pentru exerciții militare, dar apoi a eliminat relatarea și a negat că ar fi publicat astfel de știri.

Lufthansa a transmis că probabil nu va relua zborurile către Teheran înainte de 13 aprilie. Austrian Airlines a anunțat că nu anulează zborul de joi, dar ajustează ora pentru a evita ca echipajul să fie nevoit să debarce pentru o escală peste noapte.

Spațiul aerian iranian este o rută cheie de zbor și pentru companiile Emirates și Qatar Airways către Europa și America de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite