Organismul ONU de supraveghere nucleară, îngrijorat de nivelul apei la centrala Zaporojie

0
Publicat:

AIEA a declarat anterior că centrala Zaporojie poate recurge la alte surse de apă atunci când apa din rezervor nu va mai fi disponibilă, inclusiv un bazin mare de răcire cu o rezervă de apă pentru mai multe luni.

Rafael Grossi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)
Rafael Grossi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat - duminică - că are nevoie de un acces mai extins în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei în sudul Ucrainei, pentru a verifica o "discrepanţă semnificativă" în datele privind nivelul apei de la barajul Kahovka, distrus săptămâna trecută şi utilizat pentru răcirea reactoarelor centralei, potrivit Reuters.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, care urmează să efectueze o vizită la centrala Zaporojie în cursul acestei săptămâni, a declarat că măsurătorile primite de agenţie arată că nivelurile de apă ale barajului la intrarea în uzină au fost stabile timp de aproximativ o zi în weekend, scrie Agerpres.

"Cu toate acestea, înălţimea ar continua să scadă în alte părţi ale imensului rezervor, provocând o posibilă diferenţă de doi metri", a declarat Grossi într-un comunicat.

"Înălţimea nivelului apei este un parametru esenţial pentru funcţionarea continuă a pompelor de apă", potrivit acestuia.

Distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, săptămâna trecută în sudul Ucrainei, a inundat oraşele şi satele din aval şi a forţat mii de locuitori să-şi părăsească locuinţele.

Atât barajul hidroelectric Kahovka, cât şi centrala nucleară Zaporojie au fost ocupate de Rusia încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina în februarie 2022.

Apa din acest rezervor este utilizată pentru răcirea celor şase reactoare ale uzinei şi stocarea combustibilului uzat, a declarat AIEA.

"Este posibil ca această discrepanţă în nivelurile măsurate să aibă drept cauză o masă de apă izolată, separată de masa mai mare a rezervorului", a indicat Gross în comunicat. "Dar vom putea afla aceasta când vom avea acces la centrală", a spus el.

Grossi a declarat că centrala "joacă un rol-cheie pentru siguranţa şi securitatea centralei nucleare aflate la câţiva kilometri distanţă", de unde şi necesitatea accesului şi a unei evaluări independente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite