AIEA: 40 de incidente semnificative înregistrate la centralele nucleare din Ucraina de la începutul invaziei ruse

0
Publicat:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a înregistrat peste 40 de incidente semnificative care au afectat centralele nucleare ucrainene de la începutul invaziei ruse, conform unui raport publicat joi, relatează DPA, citată de Agerpres.

 Explozii la Zaporojie. FOTO Twitter @EmineDzheppar
Explozii la Zaporojie. FOTO Twitter @EmineDzheppar

„Am avut noroc că nu s-a produs încă un accident nuclear, aşa că trebuie să facem tot ce putem pentru a reduce la minim riscul să se întâmple asta", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

În introducerea raportului, Grossi a punctat că este pentru prima dată în istorie când un război se poartă printre instalaţiile unui program major de energie nucleară.

„În ultimul an, unele dintre cele cinci centrale nucleare din Ucraina şi alte instalaţii au fost supuse unor bombardamente directe. Absolut fiecare dintre cei şapte piloni cruciali şi indispensabili ai AIEA pentru garantarea siguranţei şi securităţii nucleare într-un conflict armat a fost compromis", a adăugat el.

Amintim că trupele ruse au capturat, la scurt timp după începerea conflictului, fosta centrală nucleară Cernobîl (locul unui accident nuclear devastator în 1986, unde sunt încă depozitate deşeuri radioactive) din nordul Ucrainei, ocupând-o timp de cinci săptămâni. 

Centrala Zaporojie, încă sub controlul Rusiei

Trupele ruse au ocupat, pe 4 martie, instalaţia de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este şi acum sub controlul Rusiei. Grossi a negociat timp de mai multe luni cu Kievul şi cu Moscova o zonă de siguranţă în jurul centralei, însă până acum nu a avut succes.

Centrala a fost bombardată în mod repetat şi a suferit probleme de alimentare cu energie de la începutul conflictului. Astfel de incidente au fost înregistrate aproape zilnic de experţii AIEA. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de atacuri.

În noiembrie, patru dintre centralele nucleare ale Ucrainei au fost tăiate de la alimentarea externă cu energie timp de două zile. Accidentele nucleare au fost prevenite cu ajutorul unor generatoare de energie, scrie Agerpres.

 AIEA a monitorizat, timp de săptămâni, nivelul apei din rezervorul Kahovka, de unde se foloseşte apă de răcire pentru uzina Zaporojie li a constatat că nivelul a scăzut de la începutul războiului şi că, deşi „nu reprezintă un risc imediat pentru siguranţa şi securitatea nucleară, ar putea deveni un motiv de îngrijorare dacă se va continua aşa".

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite