ONU îndeamnă China să respecte dreptul la proteste pașnice
0Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat, luni, autoritățile chineze „să nu plaseze în mod arbitrar în detenţie” persoanele ce protestează paşnic împotriva restricţiilor anti-COVID şi pentru mai multă libertate, relatează AFP, conform Agerpres.

„Îndemnăm autorităţile (chineze) să răspundă la manifestaţii în conformitate cu legile şi cu normele internaţionale cu privire la drepturile omului", a afirmat un purtător de cuvânt al oficiului, Jeremy Laurence, precizând că „nimeni nu trebuie plasat în mod arbitrar în detenţie pentru că şi-a exprimat paşnic opiniile".
„A permite o largă dezbatere în cadrul societăţii - în special cu participarea tinerilor - poate contribui la ajustarea politicilor publice, poate garanta că ele sunt mai bine înţelese şi, în final, mai eficace", a mai adăugat Laurence.
În aceeași ordine de idei, cea mai mare alianţă a mass-media din serviciul public (MSP) din lume, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (UERT), a condamnat, luni, „agresiunile" împotriva jurnaliştilor care transmit în China de la protestele împotriva restricţiilor sanitare.
Într-un comunicat, această organizaţie, care are sediul la Geneva, „condamnă cu cea mai mare fermitate intimidările şi agresiunile intolerabile ale căror victime sunt jurnaliştii şi echipele de producţie membre ale UERT în China".
Autorităţile chineze au făcut totul, luni, pentru a opri mişcarea de protest de o amploare istorică împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multe libertăţi. Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după protestele pro-democraţie din anul 1989, reprimate în mod brutal.
Mobilizarea este punctul culminant al unei nemulţumiri populare care se face simţită de mai multe luni în China, una dintre ţările din lume care aplică o politică strictă de „zero COVID", cu lockdown-uri repetate şi teste PCR aproape zilnice pentru populaţie.
După aproximativ trei ani de restricții anti-coronavirus, furia cetățenilor chinezi a crescut în urma unui incendiu din Urumqi, capitala Xinjiang, în care zece persoane și-au pierdut viața și alte nouă au fost rănite. Numeroase postări care circulă pe reţelele de socializare în China acuză măsurile anti-COVID că ar fi agravat această tragedie, încetinind sosirea echipelor de intervenţie.