Revoluția Covid din China: După trei ani de restricții draconice, chinezii răbufnesc în toată țara. Analiștii se așteaptă ca protestele să fie reprimate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele împotriva lui Xi Jinping și a politicii sale zero-Covid matură în toată China. Sute de oameni au ieșit în stradă într-o manifestare fără precedent de furie împotriva guvernării liderului comunist. Experții avertizează că represiunea este „inevitabilă”, iar activiștii se vor confrunta cu „pedepse severe”.

Mic protest de solidaritate cu chinezii în fața ambasadei Chinei la Tokio Foto AFP
Mic protest de solidaritate cu chinezii în fața ambasadei Chinei la Tokio Foto AFP

Cu doar o lună în urmă, Xi Jinpinga primit un al treilea mandat istoric ca lider al Chinei fără nici un protest - doar un banner afișat pe un pod din Beijing a fost singurul semn de disidență împotriva guvernării sale, iar cel care a făcut gestul a fost rapid prins și pedepsit.

Puțini au ghicit atunci, dar acel banner - care cerea încetarea politicilor draconice de zero-Covid și înlăturarea lui Xi din funcția de lider - era un avertisment asupra a ceea ce urma: o explozie de furie după trei ani de carantinări eșuate.

Manifestațiile împotriva lui Xi, represiunile sale opresive ale Covid și o guvernare din ce în ce mai autoritară mătură acum țara - cu activiști ieșind pe străzile din Beijing, Shanghai, Wuhan și Nanjing într-un val de disidență fără precedent.

Xi se face că nu vede protestele, dar, dar puțini se așteaptă ca el să le ignore. Dr. Alan Mendoza a declarat pentru Daily Mail că Beijingul „va lua măsuri severe și îi va pedepsi aspru pe protestatari”, deoarece presa de stat a difuzat astăzi editoriale care apără zero-Covid.

Dr. Mendoza, directorul Societății Henry Jackson, a declarat: „Acesta este o îngrijorare serioasă pentru Xi, având în vedere că tocmai s-a impus ca dictator pe viață și nu s-ar fi așteptat la o asemenea disidență deschisă. China a reușit să decimeze protestele din Hong Kong-ul de la distanță, așa că nu există posibilitatea ca această mișcare să degenereze pe pământul intern”.

Mass-media de stat - o portavoce a Partidului Comunist Chinez aflat la putere - nu a spune nimic despre proteste. Cu toate acestea, ediția în limba engleză a cotidianului Global Times a publicat un articol în care se reproșează presei occidentale că ar fi stârnit nemulțumirea în legătură cu politica de „zero-covid".

Între timp, Steve Tsang, șeful Institutului SOAS China de la Universitatea din Londra, a declarat pentru Financial Times că „abandonarea acum a politicii zero-Covid ar fi prea jenant și un semn de slăbiciune” pentru Xi.

„Cred că Xi se va îndrepta către o anumită formă de represiune pentru a înlătura alte proteste împotriva politicii și a conducerii sale”, a adăugat el.

Manifestații fără precedent în Beijing, Shanghai, Wuhan și alte mari orașe

Poliția a arestat luni două persoane la Shanghai, unde manifestanții s-au adunat în weekend pentru a protesta împotriva restricțiilor de sănătate legate de Covid și pentru a cere mai multe libertăți, a constatat un reporter AFP.

Întrebat de ce au fost arestați, un ofițer de poliție a declarat că una dintre cele două persoane „nu s-a supus ordinelor noastre". Ofițerii îi îndepărtau și pe alții de la locul faptei și le ordonau să șteargă imaginile de pe telefoanele lor, potrivit unui reporter AFP.

Demonstranții s-au adunat duminică într-un cartier din Shanghai pentru a protesta față de politica strictă a Chinei, care este în vigoare de aproape trei ani, dar și pentru a cere mai multă libertate politică.

Au izbucnit ciocniri cu poliția și numeroase persoane au fost arestate. Poliția din Shanghai nu a precizat încă numărul de rețineri din timpul weekendului.

Străzile închise duminică seară după proteste au fost redeschise luni dimineață, cu o prezență mai redusă a poliției, dar au fost ridicate garduri albastre de-a lungul trotuarelor pentru a împiedica orice alte adunări.

Duminică, mulțimi de protestatari, răspunzând apelurilor de pe rețelele de socializare, și-au exprimat furia la Beijing, Shanghai și Wuhan, luând poliția prin surprindere, fiind vorba de o mobilizare a manifestanților de o amploare nemaiîntâlnită de la revoltele prodemocrație din 1989 din Piața Tienanmen.

Mașini de poliție, patrule vizibile și o rețea de camere de supraveghere: ajutate de vremea rece, cu vânt puternic autoritățile de la Beijing au reușit luni să descurajeze orice alte demonstrații împotriva restricțiilor anti-covid, transmite AFP.

Duminică seara, sute de persoane, în principal tineri între 18 și 35 de ani, au organizat o demonstrație - foarte neobișnuită în Beijing - pe malul canalului Liangma.

Acum, pe ambele maluri ale râului, polițiștii patrulează câte doi-trei, la fiecare câteva minute. Alte patrule sunt postate la intrarea pe străzile adiacente. În apropiere, aproximativ 20 de vehicule sau dube ale poliției sunt parcate, unele echipate cu camere de luat vederi, ceea ce face aproape imposibilă orice adunare.

Proteste de o asemenea amploare în mai multe orașe sunt foarte rare în China", a declarat Victor Gao, fost diplomat cu mare experiență, loial Partidului Comunist Chinez, în cadrul emisiunii Today Programme de la BBC Radio 4.

Gao, analist la Centrul pentru China și Globalizare, cu sediul la Beijing, a declarat că „nemulțumirile exprimate trebuie să fie luate în considerare" și că protestele au oferit o „ocazie rară" pentru China de a reflecta asupra politicilor sale Covid.

El a spus că acest lucru include luarea în considerare a „modului în care China poate veni cu o politică mai ușor de utilizat, care să reducă la minimum decesele și infecțiile, pe de o parte, dar și să realizeze raporturi mai prietenoase cu dezvoltarea economică, standardele de viață și mijloacele de subzistență ale populației".

În ultimii trei ani, răbdarea unui miliard de oameni din China a fost pusă la încercare, devenind tot mai puțină cu fiecare carantină și rundă de teste Covid în masă. Acum, această răbdare s-a terminat, notează BBC.

În timp ce mii de oameni ies în stradă în orașe pentru a protesta împotriva restricțiilor, o națiune epuizată se întreabă acum cât timp mai trebuie să suporte politica zero-Covid a lui Xi Jinping.

Într-unul dintre cele mai mari teste politice ale președintelui Xi de până acum, Partidul Comunist Chinez trebuie acum să gestioneze atât furia tot mai mare, cât și o teamă adânc înrădăcinată de Covid, în timp ce țara își croiește drum spre ieșirea din pandemie.

Întrebat despre furia pe scară largă față de politica chineză de zero-covid, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat presei: „Ceea ce ați menționat nu reflectă ceea ce s-a întâmplat de fapt.”

„Credem că lupta noastră împotriva COVID-19, dusă de liderii Partidului Comunist Chinez cu cooperarea poporului chinez, va avea succes", a adăugat acesta.

Factorul declanșator și tragediile de pe urma carantinării

Un incendiu soldat cu morți din Urumqi - un oraș din vestul regiunii Xinjiang care se află sub restricții Covid din august - a fost declanșatorul protestelor din weekend, notează BBC. Dar furia față de consecințele Covid zero se acumulase deja de mai multe luni, în urma altor decese și incidente, potrivit multor chinezi, ar fi putut fi evitate:

La începutul acestei luni, o familie din Zhengzhou a declarat că bebelușul lor a murit pentru că ambulanța a fost întârziată din cauza restricțiilor Covid.

În septembrie, locuitorilor din Chengdu li s-a interzis să își părăsească locuințele în timpul unui cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade care a ucis 65 de persoane.

Tot în acea lună, în Guizhou, un autobuz care transporta locuitori către un centru de carantină obligatorie s-a prăbușit, ucigând 27 de pasageri.

În octombrie, o fată în vârstă de 14 ani din Henan, obligată să intre în carantină, a murit după ce a făcut febră și nu a putut primi tratament în centru.

Mii de cazuri de Covid în mega-orașe și în capitală

Duminică autoritățile raportaseră 39.791 de cazuri noi - 3.709 infecții simptomatice și 36.082 asimptomatice (pe care China le numără separat). Nu s-a înregistrat niciun deces, față de unul în ziua precedentă, menținând numărul deceselor la 5.233. Până la 27 noiembrie, China continentală a confirmat 311.624 de cazuri cu simptome.

Mega-orașele Guangzhou și Chongqing, cu mii de cazuri, încă se luptă să controleze focarele, în timp ce sute de infecții au fost înregistrate duminică în mai multe orașe din țară.

Capitala Chinei, Beijing, a raportat 840 de cazuri simptomatice și 3.048 de cazuri asimptomatice duminică, comparativ cu 747 de cazuri simptomatice și 3.560 de cazuri asimptomatice în ziua precedentă, potrivit datelor guvernului local.

Centrul financiar Shanghai a raportat 16 cazuri simptomatice și 128 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 11 cazuri simptomatice și 119 cazuri asimptomatice cu o zi înainte, a raportat autoritatea locală de sănătate.

Guangzhou, un oraș din sud cu aproape 19 milioane de locuitori, a raportat 199 de noi cazuri simptomatice transmise local și 7.166 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 146 de cazuri simptomatice și 7.266 de cazuri asimptomatice cu o zi înainte, au precizat autoritățile locale.

Chongqing a raportat 238 de noi infecții simptomatice transmise local cu COVID-19 și 9.447 de cazuri asimptomatice, comparativ cu 194 de cazuri simptomatice și 8.667 de cazuri asimptomatice în ziua precedentă, au precizat autoritățile guvernamentale locale.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite