ONU avertizează că omenirea se confruntă cu o „sinucidere colectivă” din cauza crizei climatice: „Depinde de noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Incendiile şi valurile de căldură care provoacă pagube în mai multe zone ale globului arată că omenirea se confruntă cu „sinucidere colectivă”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în contextul reuniunii de la Berlin unde miniştrii din 40 de state discută despre criza climatică.

Jumătate din omenire este în zona de pericol, de la inundaţii, la secetă, furtuni extreme şi incendii de vegetaţie. Nicio naţiune nu este imună. Şi, cu toate acestea, continuăm să alimentăm dependenţa noastră de combustibili fosili”, a spus António Guterres.

„Avem de ales: acţiune colectivă sau sinucidere colectivă. Depinde de noi”, a adăugat el. 

Guterres a criticat aspru şi băncile care sunt finanţate de contribuabilii din lumea bogată pentru a oferi asistenţă ţărilor sărace. El a spus că nu sunt potrivite pentru finanţarea ţărilor în lupta cu criza climatică şi că ar trebui reformate.

„În calitate de acţionari ai băncilor multilaterale de dezvoltare, ţările dezvoltate trebuie să ceară livrarea imediată a investiţiilor şi asistenţei necesare pentru a extinde energia regenerabilă şi pentru a construi rezistenţa la schimbările climatice în ţările în curs de dezvoltare. Solicitaţi ca aceste bănci să devină adecvate scopului. Cereţi ca aceştia să-şi schimbe cadrele şi politicile obosite pentru a-şi asuma mai multe riscuri... Să arătăm ţărilor în curs de dezvoltare că se pot baza pe partenerii lor.”, spune Guterres.

Miniştrii reuniţi la Berlin pentru o conferinţă de două zile despre schimbările climatice, discută despre vremea extremă şi creşterea preţurilor la combustibilii fosili şi la alimente şi  la impactul crizei climatice, scrie The Guardian.

Evenimentul este cunoscut sub denumirea „Dialogul climatic de la Petersberg” şi este convocată anual (prima întâlnire a avut loc acum 13 ani) de către guvernul german şi marchează una dintre ultimele oportunităţi de a ajunge la un acord între ţările cheie înainte de summitul Cop27 ONU privind clima, summit ce va avea loc în noiembrie, în Egipt.

La summitul din noimebrie, toate ţările au convenit să prezinte planuri naţionale îmbunătăţite pentru emisiile de gaze cu efect de seră, cunoscute sub denumirea de contribuţii determinate la nivel naţional (NDC).

Temperaturi ridicate în lume 

Incendii de vegetaţie au făcut ravagii de-a lungul Europei, mai ales în Franţa, Portugalia, Spania sau Grecia, dar şi în America de Nord.

 America de Sud se confruntă şi ea cu temperaturi ridicate, astfel că situl arheologic Machu Picchu a fost pe punctul de a fi mistuit de flăcări.

Un val de clădură extremă a lovit în ultimele luni mai multe zone, India şi Asia de Sud fiind şi ele devastate de temperaturile record chiar şi pentru aceste zone.

În Marea Britanie a fost emisă o avertizare de caniculă, temepraturile ajungând luni şi marţi la 41 de grade, un record pentru această ţară.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri