Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Un nou val de aer fierbinte loveşte România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, 18-31 iulie. Potrivit meteorologilor, în primele zile ale intervalului  valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme normală pentru această perioadă, dar din 20 iulie temperaturile vor creşte semnificativ. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată după data de 22 iulie.

Banat

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime în general de 28...30 de grade şi minime de 12...14 grade. Din 20 iulie vremea se va încălzi semnificativ, iar pentru perioada 21 - 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 37...38 de grade. Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în medie de 34...36 de grade. Media temperaturilor minime în această perioadă va fi de 17...19 grade. 

Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.

Crişana

Intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 27...29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (10...12 grade, în medie). Din 20 iulie vremea se va încălzi semnificativ, iar pentru perioada 21 - 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 36...37 de grade. Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în jurul a 34 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 16...18 grade. 

Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.

Transilvania

Intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 26...28 de grade, iar nopţile vor fi răcoroase (8...10 grade, în medie). Vremea se va încălzi semnificativ din 20 iulie, iar până la finalul lunii, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32...34 de grade, cele mai ridicate valori fiind estimate pentru 21 şi 24 iulie, iar minimele vor fi în general de 13...15 grade. 

În prima săptămână nu sunt prognozate ploi, iar pentru perioada 25...31 iulie creşte uşor probabilitatea pentru ploi locale.

Maramureş

În primele două zile se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv 26...29 de grade, însă nopţile vor fi răcoroase cu minime în general sub 10 grade. Din data de 20 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, până la finalul lunii va predomina vremea călduroasă, chiar caniculară în anumite zile la câmpie. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 32...34 de grade, iar a celor minime va fi de 15...17 grade. 

Până în 22 iulie nu sunt prognozate ploi, iar ulterior va creşte probabilitatea de ploaie, îndeosebi în a doua săptămână.

Moldova

În primele două zile se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv 26...28 de grade, însă nopţile vor fi răcoroase mai ales în nordul regiunii, cu minime mediate regional, de numai 12 grade. Şi în această regiune vremea se va încălzi semnificativ din 20 iulie, iar până la finalul lunii, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32...34 de grade, iar minimele vor fi în general de 15...18 grade. Temperaturi mai ridicate sunt estimate pentru 24 iulie când media temperaturilor maxime poate ajunge la 35...36 de grade. 

Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămâni. Totuşi, în perioada 24 – 31 iulie, vor fi zile în care probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată.

Dobrogea

În primele zile, valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme normală pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 26...27 de grade, iar minimele termice ale acestui interval vor fi de 16...18 grade. După 20 iulie, vremea va deveni călduroasă, chiar caniculară în partea continentală, cu maxime în medie de 32...34 grade şi minime de 19...21 de grade. 

Deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile mai ales în a doua săptămână.

Muntenia

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de mediile multianuale specifice lunii iulie, respectiv maxime în general de 29...32 de grade şi minime de 13...15 grade. Din 20 iulie încălzirea va fi semnificativă, astfel că, şi această regiune va fi cuprinsă de un val de căldură, care cu o probabilitate destul de ridicată se va menţine până la sfârşitul lunii. Media temperaturilor maxime în această perioadă va fi de 34...37 de grade, iar a celor minime de 18...19 grade. 

Deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 25 iulie.

Oltenia

În primele două zile se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale specifice lunii iulie, respectiv maxime în general de 29...31 de grade şi minime de 14...16 grade. Din 20 iulie încălzirea va fi semnificativă, astfel că, şi această regiune va fi cuprinsă de un val de căldură, care cu o probabilitate destul de ridicată se va menţine până la sfârşitul lunii. Media temperaturilor maxime în această perioadă va fi de 34...37 de grade, iar a celor minime de 18...19 grade. 

Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.

La munte

În primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 15...19 grade şi minime de 5...10 grade, cu valori mult mai scăzute la înălţimi de peste 1500 m. Din data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ, vremea devenind deosebit de caldă, cu precădere între 19 şi 22 iulie, când media maximelor –mai ales la altitudini mai joase – va de fi 24...26 grade, iar a minimelor de 10...15 grade. 

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse locale, dar cantităţile de apă vor fi în ansamblu deficitare pe parcursul celor două săptămâni.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri