OMS îndeamnă oamenii să renunţe la vacanţe din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron: „Mai bine un eveniment anulat, decât o viaţă anulată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Dertour
Foto Dertour

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat oamenii să-şi anuleze unele dintre planurile de vacanţă pentru a proteja sănătatea publică, pe măsură ce varianta Omicron se răspândeşte la nivel global, scrie BBC.

„Mai bine un eveniment anulat decât o viaţă anulată", a spus şeful OMS, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a adăugat că trebuie luate „decizii dificile”.

„În unele cazuri, asta va însemna anularea sau amânarea evenimentelor", a spus el, citat de BBC.

Îndemnul a venit în contextul în care experţii în sănătate au declarat că Omicron este o variantă dominantă în SUA. Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că acum există dovezi că varianta „se răspândeşte semnificativ mai repede decât Delta".

Directorul general al OMS a declarat în cadrul unei conferinţe că  informaţia care se analizează în ce priveşte Omicron arată că această variantă circulă mai rapid decât celelalte şi că „este probabil ca aceia vaccinaţi şi cei care s-au vindecat de COVID-19 să se infecteze sau să se reinfecteze".

Acesta a îndemnat oamenii să conştientizeze situaţia, spunând că e mai important să renunţăm azi la festivităţi, pentru ca „mâine să putem „celebra viaţa".

„Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră", însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente. Este mai bine să anulezi acum şi să sărbătoreşti mai târziu decât să sărbătoreşti acum şi să te întristezi mai târziu", a spus directorul OMS.

În mijlocul celui de-al 5-lea val care afectează numeroase ţări şi apariţiei noii variante Omicron, Tedros şi-a exprimat dorinţa ca „2022 să fie anul în care să punem capăt pandemiei".

„Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt accesului inegal la vaccinuri şi să reuşim ca 70% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor", a precizat el.

Londra anulează festivităţile de Anul Nou

Mai multe ţări, precum Franţa şi Germania,  au înăsprit regulile anti-Covid şi au impus restricţii de călătorie pentru a încerca să oprească răspândirea noii variante. Ţările de Jos au introdus un blocaj strict în perioada Crăciunului.

Londra a anulat festivităţile de Anul Nou. Premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat că „nu va ezita să ia măsuri mai restrictive" pentru a stopa răspândirea variantei Omicron, fără a trece la introducerea restricţiilor cerute de unii. „În acest moment, vrem ca oamenii să se concentreze pe prudenţă", a adăugat el, pledând pentru aerisire şi purtarea măştii. 

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a anunţat luni seară anularea festivităţilor prevăzute în capitala Marii Britanii de Anul Nou, în faţa creşterii drastice a cazurilor variantei extrem de contagioase Omicron. "Cu infecţiile de COVID-19 la niveluri record în oraşul nostru şi în Marea Britanie, sunt hotărât (...) să fac tot posibilul pentru a încetini răspândirea noii variante şi pentru a mă asigura că serviciile noastre (de sănătate publică) nu sunt copleşite în această iarnă", a afirmat Sadiq Khan într-un comunicat.

„Aceasta înseamnă că nu vom mai organiza sărbătoarea cu 6.500 de persoane prevăzută în Trafalgar Square în seara Anului Nou", a anunţat el. „Va fi foarte dezamăgitor pentru mulţi londonezi, dar trebuie să luăm măsurile potrivite pentru a reduce răspândirea virusului", a continuat primarul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite