„Nu plecăm, chiar dacă vor să ne distrugă casele”. Poveștile dramatice ale familiilor care nu vor să părăsească Gaza
0Sute de mii de palestinieni au părăsit nordul Fâșiei Gaza, în timp ce Israelul se pregătește pentru ofensiva terestră împotriva Hamas. Sunt și familii sau persoane care, în ciuda pericolelor, nu vor sau nu pot să evacueze zona, potrivit BBC News.
Mohamed Ibrahim, un bărbat în vârstă de 42 de ani, este unul dintre palestinienii care sunt hotărâți să rămână în Gaza, indiferent ce va urma.
„Nu-mi părăsesc patria, nu voi pleca niciodată. Nu pot fugi în alt loc, chiar dacă ne vor distruge casele deasupra capetelor noastre", spune bărbatul.
BBC Arabic îl înfățișează înconjurat de rude venite din alte zone, care s-au înghesuit în aceeași casă.
Viața li s-a schimbat dramatic în ultimele zile
În urmă cu o săptămână, atacatori ai Hamas s-au infiltrat în Israel din Gaza, omorând peste 1.400 de persoane. Israelul a ripostat cu lovituri aeriene și a masat mii de soldați la granițele din Gaza, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va „demola Hamas".
Mohamed Ibrahim povestește cum el și familia sa s-au tot mutat după avertismentele privind loviturile aeriene asupra acestui centru urban și bastion al Hamas.
„Duminica trecută, la ora 2 dimineața, au avut loc atacuri și rachete. Am fugit cu soția mea și cei patru copii", spune bărbatul, potrivit BBC.
Împreună cu familia și-a părăsit casa din Jabalia. Au ales înițial un cartier estic, dar când au auzit că și acea zonă urma să fie vizată, au ajuns într-o suburbie a orașului Gaza.
Scuturi umane
Hamas este acuzat de Israel că folosește civili ca scuturi umane - lucru pe care îl neagă - și că încearcă să se ascundă în rândul populației și infrastructurii civile.
Civilii au fost avertizați de armata israeliană să evacueze partea de nord a Fâșiei Gaza și să se îndrepte spre sud. Mulți au luat în considerare avertismentul, în ciuda apelurilor Hamas de a rămâne. Aproximativ 500.000 din cei 1,1 milioane de oameni au plecat în ultimele 48 de ore potrivit oficialilor
Mohamed Ibrahim este însă unul dintre cei care vor rămâne pe loc, pentru că, spune el, nu are nicio alternativă: „Ni s-a cerut să fugim în sud, unde să mergem eu și familia mea?".
„Oricine se îndreaptă spre sud se înșală”
Alții rămân pentru că se tem că nu vor mai putea să se întoarcă. Este cazul lui Fayez Eltanany, un alt locuitor din nord.
„Oricine se îndreaptă spre sud se înșală", spune bărbatul care se teme că, dacă familia sa fuge, s-ar putea să nu li se mai permită niciodată să se întoarcă.
Printre cei care au decis să rămână se numără și Abo Jameel, un constructor de 38 de ani, și familia sa. Are doi băieți și trei fete, cea mai mică are patru ani.
„Nu avem unde să ne ducem, nu plecăm chiar dacă vor să ne lovească casele. Unde putem merge ca o familie de cinci sau șase persoane?", spune Abo Jameel.
Bărbatul încearcă să scoată ultimele picături de apă dintr-o țeavă conectată la sistemul de de alimentare care nu mai funcționează, după ce, ca răspuns la atacurile Hamas, Israelul a blocat livrarea în Gaza a combustibilului, a apei, a alimentelor și a medicamentelor, cerând eliberarea zecilor de ostatici luați de teroriști în timpul atacurilor .
„De opt zile nu există apă sau mâncare. Fără apă, fără electricitate, fără viață, mizerie", spune Abo Jameel.
El, familia sa și alte zeci de mii de civili vor fi prinși la mijloc în viitoarele confruntări, pentru că este de așteptat ca, dacă Israelul lansează un asalt terestru în nordul Fâșiei Gaza, iar luptătorii Hamas duc un război de gherilă împotriva lor din clădirile și tunelurile pe care le-au realizat în zonă, ar putea urma luni de lupte care ar putea duce la distrugerea întregii zone.
Circa 2.700 de persoane din Gaza au fost ucise în urma bombardamentelor lansate de Israel ca urmare a atacurilor Hamas.
Potrivit Autorității Palestiniene, peste 700 sunt copii. Aproape jumătate din populația din Gaza are mai puțin de 18 ani.