Noapte de foc în Istanbul: cele mai violente confruntări dintre protestatari şi forţele de ordine de până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi protestatari turci s-au luptat cu poliţiştii din Istanbul încă de la primele ore ale zilei de luni. Unele dintre sediile locale ale Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării, condus de premierul Recep Tayyip  Erdogan, au fost incendiate duminică noapte, marcând intrarea în cea de-a patra zi de proteste violente.

UPDATE 17.25 Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe corespondentul Reuters că transmite informaţii eronate despre protestele care afectează Turcia de şapte zile, relatează site-ul ziarului Hurriyet.

"Nu-mi spuneţi că întreaga societate turcă susţine protestele, nu cred aşa ceva", i-a spus Erdogan corespondentului Reuters, Birsen Altayli.

"În spatele protestelor se află probabil structuri ideologice. Trebuie să înţelegeţi acest lucru. Care este motivul pentru care lumea s-a revoltat?", a întrebat Erdogan.


UPDATE 16.45 Un tânăr manifestant turc a fost ucis, duminică seara, la Istanbul, după ce o maşină a intrat în mulţimea care protesta faţă de Guvernul islamo-conservator, a anunţat luni Uniunea Medicilor Turci (TBB), relatează AFP.


UPDATE 13.50 Gruparea Anonymous susţine că a lansat o serie de atacuri cibernetice împotriva Guvernului turc ca răspuns la violenţele comise de poliţie împotriva protestatarilor din piaţa Taksim din Istanbul şi din restul ţării.

"Erdogan ar trebui să înveţe din soarta preşedintelui egiptean Hosni Mubarak şi să demisioneze înainte ca situaţia să se inflameze şi mai mult", se afirmă într-o înregistrare video publicată pe YouTube care prezintă fotografii cu violenţele recente dintre protestatari şi poliţie.


UPDATE 13.10  Preşedintele turc Abdullah Gül le-a cerut, luni, manifestanţilor care sfidează de patru zile Guvernul islamo-conservator să îşi înceteze mişcarea, asigurându-i că au fost auziţi, relatează AFP.

"Democraţie nu înseamnă doar (victoria) în alegeri (...) Este firesc să se exprime opinii diferite (...) prin manifestaţii paşnice", a declarat el, citat de agenţia Anatolia, adăugând că "mesajele de bunăvoinţă au fost bine primite".

"Le cer tuturor concetăţenilor mei să fie rezonabili. Toată lumea trebuie să respecte regulile şi dacă vor să îşi exprime opiniile, trebuie să o facă în mod paşnic", a adăugat şeful statului turc.


Majoritatea străzilor din Turcia au fost libere luni dimineaţa, deşi în timpul nopţii oamenii au folosit staţii de autobuz, au scos bucăţi din pavajul pietonal şi au rupt semne de circulaţie pentru a-şi construi baricade împotriva poliţiştilor în mijlocul unuia dintre bulevardele importante din Istanbul, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

În oraşul portuar Izmir protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov înspre unele dintre sediile unde se aflau birourile partidului aflat la conducerea ţării. Ulterior, pompierii s-au luptat cu flăcările pentru a elimina riscul de incendiere a imobilelor apropiate, a transmis agenţia locală de ştiri Dogan, preluată de BBC.

Drumurile de acces către biroul premierului Erdogan au fost fost închise pentru a bloca înaintarea turcilor furioşi care s-au îndreptat luni dimineaţa spre clădire. Poliţiştii au intervenit în forţă şi au folosit  gaze lacrimogene pentru a înăbuşi iniţiativa demonstranţilor.

De asemenea, duminică spre luni forţele de ordine au făcut o razie într-un mall din Istanbul, unde mai mulţi protestatari s-au adăpostit peste noapte. Descindere poliţiştilor a dus la arestarea a câteva sute de persoane.

Mobilizarea turcilor

Societatea civilă nu a rămas indiferentă la evenimentele recente, iar unii dintre turci şi-au arătat susţinerea prin ajutorul oferit. Mai mulţi doctori împreună cu personalul medical au folosit o moschee din Istanbul pentru a-i adăposti pe răniţi şi pentru a le trata rănile provocate de ciocnirile violente.

Sindicatul medicilor vorbeşte de peste 400 de răniţi civili, iar agenţia Anatolia de 56 de răniţi în rândul forţelor de ordine. Peste 1.700 de oameni au fost arestaţi şi apoi eliberaţi.

În Turcia se întâmplă lucruri inimaginabile până în urmă cu câteva zile. Sute de mii de oameni, odinioară grupări concurente, ies pe stradă împotriva primului ministru. Acesta reacţionează cu aroganţă şi lipsă de viziune.

„Aţi protestat, legal sau ilegal, acum mergeţi acasă”, acesta este mesajul pe care Erdogan a găsit de cuviinţă să-l transmită sutelor de mii de oameni care manifestează împotriva sa în 40 din cele 80 de provincii ale ţării.

Escaladarea protestelor

Lansată de o mână de manifestanţi marginali, aşa cum i-a numit însuşi premierul Erdogan, o mişcare ce vroia să salveze un parc s-a transformat într-un protest de amploare împotriva politicii de la Ankara şi a şefului guvernului turc.

Citește și: Suleyman contra Erdogan

Începute vineri, manifestaţiile împotriva renunţării la un parc din Piaţa Taksim din Istanbul s-au transformat în cel mai mare protest antiguvernamental de la venirea la putere a premierului Erdogan, în 2002. Oamenii îl acuză de comportament autoritar şi tendinţă de islamizare a Turciei. Numeroase ONG-uri şi state occidentale au criticat intervenţiile poliţiei în Turcia, iar în România, Grecia şi Israel au avut loc mişcări de solidaritate cu manifestanţii turci. 

Proteste în Turcia - momentul în care un manifestant este lovit de tancul poliţiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite