Netanyahu sfidează mandatul de arestare emis de CPI. Premierul israelian a aterizat la Budapesta, la invitația lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a aterizat joi, 3 aprilie, pe aeroportul din Budapesta la scurt timp după ora 02.30 (00.30 GMT), a anunţat ministrul ungar al apărării, care l-a primit la scara avionului.

Viktor Orban și Beniamin Netanyahu. FOTO colaj EPA
Viktor Orban și Beniamin Netanyahu. FOTO colaj EPA

Premierul israelian israelian efectuează o vizită de mai multe zile în Ungaria, la invitaţia aliatului său Viktor Orban, sfidând mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), notează AFP, citată de Agerpres.

„Bine aţi venit la Budapesta, Benjamin Netanyahu!", a scris Kristof Szalay-Bobrovniczky pe Facebook.  

Viktor Orban: „Ne opunem acestei decizii”

La sfârşitul lunii noiembrie 2024, Viktor Orban a anunţat că îl va invita pe premierul israelian în Ungaria, în ciuda mandatului de arestare emis de CPI pe numele lui Netanyahu, suspectat de tribunal de comiterea de crime de război şi crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza.

„Nu există alternativă decât să ne opunem acestei decizii. Chiar astăzi îl voi invita pe prim-ministrul israelian să viziteze Ungaria", a declarat cu acel prilej premierul ungar, afirmând că mandatul de arestare nu va produce efecte în ţara sa.

Cei doi prim-miniștri menţin de ani buni o relaţie bună, cu gesturi precum deschiderea unui birou comercial ungar cu statut diplomatic la Ierusalim în 2019, eveniment simbolic dat fiind statutul disputat al oraşului cu populaţie palestiniană.

Toate țările UE sunt membre ale CPI și, ca atare, au obligația de a executa mandatele acesteia. Totuși, puternicele state ale UE, Germania și Franța, au refuzat să spună ce vor face dacă liderul israelian va intra pe teritoriul lor, în timp ce Marea Britanie, care nu face parte din UE dar este și ea membru CPI, a răspuns cu precauție similară.

CPI, care nu dispune de propriile forțe de poliție pentru a efectua arestări, are doar mijloace diplomatice limitate pentru a forța statele să acționeze, dacă acestea nu doresc.

Europa, împărțită de mandatul CPI

Olanda, Finlanda, Irlanda, Italia și Spania au anunțat că vor respecta angajamentele față de CPI, în timp ce Cipru, având legături strânse cu Israelul, consideră mandatele ca fiind obligatorii în principiu.

Germania, care este un susținător important al CPI, nu a precizat ce va face până când Netanyahu nu va anunța o vizită în țară. Un purtător de cuvânt al guvernului a subliniat că Germania își respectă angajamentele față de CPI, dar, în același timp, are o responsabilitate specială față de Israel din cauza contextului istoric.

Franța a adoptat o poziție mai rezervată, afirmând că nu va reacționa deocamdată conform statutelor CPI, având în vedere că decizia CPI nu reprezintă o hotărâre finală, ci doar o formalizare a unei acuzații. În Olanda, liderul extremei drepte Geert Wilders a declarat că va întâlni pe Netanyahu în Israel, chiar dacă guvernul olandez a spus că va respecta mandatul de arestare al CPI, dacă liderul israelian ar vizita țara.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite