Președintele Curții Penale Internaționale, dat în căutare de Rusia după ce Putin a fost acuzat de crime de război

0
Publicat:

Rusia a emis un mandat de căutare pe numele preşedintelui Curţii Penale Internaţionale (CPI), polonezul Piotr Hofmanski, fără să precizeze motivul. Acesta are însă legătură cu mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski și Piotr Hofmanski FOTO Profimedia
Volodimir Zelenski și Piotr Hofmanski FOTO Profimedia

Polonezul Piotr Hofmanski este căutat în cadrul unei anchete penale”, anunţă Ministerul rus de Interne în baza de date a persoanelor căutate, potrivit agenţiilor ruse de presă de stat Tass şi RIA Novosti.

La 20 martie, Moscova a deschis o anchetă penală împotriva procurorului CPI Karim Khan şi a trei judecători ai instanţei internaţionale, la trei zile după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la „deportarea” ilegală a unor copii în Ucraina.

Procurorul CPI Karim Khan este vizat din cauză că a „angajat urmăriri penale împotriva unei persoane nevinovate şi pe care a acuzat-o ilegal de comiterea unei infracţiuni grave sau deosebit de grave” şi a pregătirii unui atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin”.

În ciuda faptului că Rusia nu este un stat membru CPI, preşedintele rus este afectat în deplasările sale internaţionale de această ameninţare cu arestarea. Liderul de la Kremlin a fost nevoit să renunţe să participe la un summit BRICS; în august, în Africa de Sud.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite