Controverse în Ungaria privind mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim
0Ungaria urmează să îşi mute ambasada din Israel la Ierusalim luna viitoare, într-un gest de sprijin din partea prim-ministrului Viktor Orban faţă de omologul său Benjamin Netahyahu.
UPDATE: Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a afirmat vineri că nu a fost luată o decizie privind transferul ambasadei ţării sale din Israel la Ierusalim, după ce în presa israeliană s-a scris că o astfel de mutare ar putea avea loc în aprilie, informează Reuters.
”Am citit şi eu ştirea în presă. În Ungaria, până acum nu a fost luată o decizie privind mutarea ambasadei noastre din Israel”, a spus Katalin Novak într-o conferinţă de presă la Praga după întrevederea cu preşedintele ceh Milos Zeman.
Dacă măsura se va confirma, Ungaria va deveni primul stat membru al Uniunii Europene care va deschide o ambasadă la Ierusalim, pe care Israelul îl consideră capitala sa, nerecunoscută însă de majoritatea ţărilor şi cu un statut disputat în baza dreptului internaţional, scrie Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ungare, Mate Paczolay, nu a confirmat informaţia, dar a menţionat că Ministerul de Externe va oferi actualizări despre orice modificări cu privire la ambasade.
”Noi am mutat deja departamentul comercial al ambasadei din Israel la Ierusalim acum câţiva ani', a declarat el răspunzând unei întrebări adresate de Reuters. 'Inaugurarea reprezentanţei de comerţ exterior a fost anunţată în comun de către ministrul de externe (ungar) Peter Szijjarto şi prim-ministrul (israelian) Benjamin Netanyahu”, a adăugat Paczolay.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian a refuzat să comenteze pe marginea subiectului.
În mandatul fostului preşedinte Donald Trump, Statele Unite şi-au transferat ambasada din Israel la Ierusalim în 2018, însă exemplul lor a fost urmat de doar câteva ţări.
Parlamentul israelian (Knesset) a adoptat în 1980 o lege prin care a declarat Ierusalimul 'întreg şi unit' drept capitală a statului Israel. Naţiunile Unite consideră Ierusalimul de Est ca aflat sub ocupaţie, iar statutul oraşului este disputat până la o rezolvare negociată între Israel şi palestinieni, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian.