Netanyahu respinge public presiunile SUA privind formarea statului palestinian
0Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a transmis Statelor Unite că se opune înființării unui stat palestinian odată ce conflictul din Gaza se va încheia, relatează BBC.
Într-o conferință de presă, Netanyahu a promis că va continua ofensiva din Gaza „până la victoria completă” - distrugerea Hamas și returnarea ostaticilor israelieni rămași, adăugând că acest lucru ar putea dura „încă multe luni”.
Cu aproape 25.000 de palestinieni uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, și cu 85% din populația strămutată, Israelul se află sub o presiune intensă pentru a pune capăt ofensivei sale și pentru a se angaja în discuții serioase privind un final al războiului.
Aliații Israelului, inclusiv SUA - și mulți dintre dușmanii săi - au cerut o reluare a „soluției cu două state”, în care un viitor stat palestinian ar sta alături de unul israelian.
În multe cercuri se speră că actuala criză ar putea forța părțile aflate în conflict să se întoarcă la diplomație, ca singura alternativă viabilă la ciclurile nesfârșite de violență. Însă, din comentariile lui Netanyahu, intenția sa pare a fi exact opusă.
În timpul conferinței de presă de joi, el a declarat că Israelul trebuie să dețină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan, ceea ce ar include teritoriul oricărui viitor stat palestinian.
„Aceasta este o condiție necesară și intră în conflict cu ideea de suveranitate (palestiniană). Ce este de făcut? Le spun acest adevăr prietenilor noștri americani și am oprit, de asemenea, încercarea de a ne impune o realitate care ar dăuna securității Israelului”, a declarat el.
Netanyahu și-a petrecut o mare parte din cariera politică opunându-se statului palestinian, lăudându-se chiar luna trecută că este mândru că a împiedicat înființarea acestuia, așa că ultimele sale remarci nu sunt o surpriză.
Dar respingerea foarte publică a presiunilor diplomatice ale Washingtonului și hotărârea de a menține cursul militar actual arată prăpastia tot mai mare cu aliații occidentali ai Israelului.
De la atacurile din 7 octombrie - cele mai grave din istoria Israelului, când atacatorii Hamas au ucis aproximativ 1.300 de israelieni și au luat ostatici aproximativ 240 - SUA au susținut dreptul Israelului de a se apăra.
Dar, pe măsură ce numărul morților din Gaza a crescut și scenele de groază de acolo s-au agravat, guvernele occidentale au cerut reținere din partea Israelului.
Casa Albă a încercat în repetate rânduri să influențeze politica militară a Israelului: a cerut mai multe arme ghidate cu precizie, în locul atacurilor aeriene generale, a descurajat ofensiva terestră și a cerut o soluție cu două state, cu un rol pentru Autoritatea Palestiniană în Gaza post-conflict.