Israelul ar trebui să negocieze cu liderul încarcerat al celei de-a doua Intifade pentru crearea unui stat palestinian, spune un fost șef al Shin Bet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Noi, israelienii, vom avea siguranță doar atunci când ei, palestinienii, vor avea speranță. Aceasta este ecuația”, a declarat într-un interviu pentru The Guardian amiralul în retragere Ami Ayalon, fost șef al serviciului intern de securitate Shin Bet. În opinia acestuia,  distrugerea Hamas nu este un obiectiv realist, întrucât ideologia nu poate fi eradicată prin forță militară, dimpotrivă, riscul este să fie consolidată. Israelul trebuie să accepte un stat palestinian și, în acest sens, o soluție ar fi să negocieze cu Marwan Barghouti, liderul întemnițat al celei de-a doua Intifade.

Ami Ayalon a fost deputat din partea partidului Laburist din Israel FOTO EPA-EFE
Ami Ayalon a fost deputat din partea partidului Laburist din Israel FOTO EPA-EFE

El a afirmat că dacă războiul Israelului din Gaza este într-adevăr just, după ororile atacului din 7 octombrie, totuși israelienii în marea lor majoritate cred „toți palestinienii sunt Hamas sau susținători ai Hamas”, în timp ce nu recunosc faptul că aceștia au propria identitate și astfel au o pretenție legitimă asupra propriului stat.

Israelul nu îi consideră pe palestinieni drept „un popor”, o națiune”, a spus el. „Nu putem accepta [ideea unui popor palestinian] pentru că dacă o facem, se creează un obstacol imens în ceea ce privește conceptul unui stat israelian”.

El crede că eliberarea lui Barghouti, un palestinian care se află în închisoare din 2002,  ispășind o sentință de condamnare pe viață pentru crimă, după ce a condus cea de-a doua Intifadă, ar fi un pas vital către negocieri semnificative.

„Uitați-vă în sondajele palestiniene. El este singurul lider care îi poate conduce pe palestinieni către un stat alături de Israel. În primul rând, pentru că el crede în conceptul de două state și, în al doilea rând, pentru că și-a câștigat legitimitatea petrecând ani în închisorile noastre”, a afirmat Ami Ayalon.

El a ajuns la convingerile sale actuale după ce a părăsit armata, unde inamicul este doar o țintă care trebuie ucisă, a spus el. Prin prisma funcției sale la Shin Bet, a avut întrevederi frecvente cu palestinieni, inclusiv cu liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei Yasser Arafat.

Fostul șef Shin Bet spune că are prieteni palestinieni, printre care șeful securității Autorități Palestiniene Jibril Rajoub, și Sari Nusseibeh, un profesor de filozofie din Ierusalim, a cărui familie este prezentă acolo încă din secolul al VII-lea. „Deci aș putea să-i spun: ei bine, acest pământ este al meu și tu ești un vizitator aici? Este un nonsens”

Ayalon e de părere că încercările de a normaliza relațiile cu Orientul Mijlociu a fost unul dintre factorii care au determinat Hamas să lanseze atacurile din 7 octombrie.

„Într-un fel, ceea ce a vrut să facă [Yahya Sinwar, o înaltă figură a Hamas] a fost să le spună tuturor celor din lumea arabă, lumea musulmană și comunitatea internațională, America, Europa: nu veți obține nimic în Orientul Mijlociu dacă nu puneți problema palestiniană pe masă.

Tragedia este că a reușit. Astăzi trebuie doar să îl ascultați pe [Joe] Biden. Nimeni nu crede că putem obține o stare de lucruri mai bună aici dacă nu acceptăm realitatea a două state."

El a spus că singurul aspect asupra căruia aproape toată lumea din comunitatea internațională este de acord - de la China și Rusia la SUA și puterile regionale - este necesitatea unei soluții cu două state.

„Cealaltă opțiune este să continuăm să luptăm, când știm că războaiele devin din ce în ce mai violente, iar astăzi știm că inamicul devine din ce în ce mai radical”, a spus amiralul israelian în retragere.

Hamas nu este doar o miliție, ci „o ideologie și o organizație, iar organizația are o aripă militară”, a spus el. „Nu poți elimina o ideologie prin utilizarea puterii militare. Uneori, aceasta doar se va înrădăcina și mai adânc. Este exact ceea ce vedem astăzi. Astăzi, 75% dintre palestinieni susțin Hamas. Înainte de război, erau mai puțin de 50%”.

„Pentru ca Israelul să atingă o stare de siguranță, țara trebuie să stabilească un obiectiv militar realist, cum ar fi distrugerea capacităților militare ale Hamas și moartea sau exilul liderilor săi. Totodată, ei trebuie să discute ce se va întâmpla în Gaza după încheierea luptelor, altfel riscă ca războiul să se prelungească la nesfârșit.

[...] Știu ce se întâmplă în cazul războaielor lipsite de un scop politic. Războiul devine un scop în sine, în loc să fie un mijloc de a atinge un scop. Suntem experți: exact asta ni s-a întâmplat în Liban, exact asta ni s-a întâmplat în Cisiordania. Și mi-e teamă că asta se va întâmpla dacă vom continua să luptăm fără a defini o esență clară a victoriei. Ce este o victorie?", a spus el în interviul acordat The Guardian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite