Milițiile care au luptat împotriva bandelor din Rio de Janeiro fac trafic de droguri și ucid. Au hrănit un anaconda cu un om viu

0
Publicat:


Poliția din Rio de Janeiro a dus, ani de zile, o campanie sângeroasă și costisitoare împotriva bandelor care domină cartierele sărace. Cea mai mare provocare este însă o forță din umbră, formată din ofițeri de poliție activi și pensionați, care susține că limitează violența bandelor, dar care trafichează droguri și ucide în voie, potrivit The Washington Post.  

 Membri ai Bonde do Zinho. FOTO Procuratura statului Rio de Janeiro / Sursa The Washington Post
Membri ai Bonde do Zinho. FOTO Procuratura statului Rio de Janeiro / Sursa The Washington Post

Este vorba despre miliții polițienești, cu rădăcini în trecutul autoritar al Braziliei, care au  legături cu guvernul de astăzi, care se autodefinesc drept întreprinderi de securitate private necesare pentru a descuraja bandele, dar care controlează acum mult mai mult din Rio decât au controlat vreodată respectivele bande, spun cercetătorii, pentru că această forță din umbră are mai multe arme, mai mulți bani și mai multă putere politică.

„Expansiunea lor explozivă constituie o mare amenințare la adresa democrației", a declarat Carolina Grillo, cercetător la Universitatea Federală Fluminense din Rio, potrivit The Washington Post.

„Fiul tău este mort"

Aceste miliții ucid sute de oameni în cartierele sărace (favele) din Rio de Janeiro.

O femeia din favela KM32 din Nova Iguaçu a relatat cum a primit, prin SMS, o fotografie cu trupul gol al fiului ei de 24 de ani, așezat, alături de alte trupuri, sub un copac, flancate de opt bărbați îmbrăcați în negru, cu puști în mână. Împreună cu fotografia a primit și mesajul de care se temea de mult timp: „Fiul tău este mort"

Tânărul fusese membru al puternicei bande de trafic de droguri Pure Third Command. 

Cei care l-au omorât, spune femeia, nu erau rivalii tradiționali ai bandei sale, ci membri ai Bonde do Zinho, o miliție polițienească ce s-a alăturat competiției sângeroase pentru a conduce traficul de droguri.

Milițiile de poliție sunt rămășițe ale dictaturii militare care a condus Brazilia din 1964 până în 1985 și erau cândva acceptate în general de autorități ca adjuvant al forțelor de securitate oficiale în lupta împotriva bandelor criminale violente.

Multe dintre ele se luptă acum cu aceste bande pentru a domina aceleași activități criminale.

Și-au extins de aproape patru ori teritoriul 

Aceste miliții sunt prezente în toată Brazilia, dar în ultimii ani și-au întărit și extins dominația în Rio, capitala culturală a țării și principala destinație turistică.

Potrivit cercetătorilor de la Instituto Fogo Cruzado și UFF, organizație non-profit, în mai puțin de 20 de ani, milițiile și-au extins de aproape patru ori teritoriul pe care îl controlează în zona metropolitană din Rio, ajungând să controleze aproximativ 30 la sută din zona metropolitană.

Elisa Pittaro, procuror de stat, estimează însă că acestea operează în 70 % din zona metropolitană.

Milițiile amintite conduc prin frică și violență. De exemplu, în KM32, o favelă de aproximativ 20.000 de persoane, locuitorii spun că membrii miliției le cer proprietarilor de afaceri și vânzătorilor ambulanți să plătească taxe de protecție, iar femeile trebuie să le ofere mâncare ori de câte ori aceștia apar la casele lor sau la restaurante, deși unele abia își permit să își hrănească propriile familii.

Și mai grav este că, pe măsură ce numărul împușcăturilor poliției din Rio crește, copiii sunt prinși între focurile de armă.

Au hrănit un anaconda cu un om viu

Un fost membru al miliției își amintește cum el și camarazii săi au hrănit un anaconda cu un om viu și povestește că au studiat videoclipurile de tortură ale cartelurilor mexicane pentru a învăța tehnici precum cea de dezmembrare a unei persoane în timp ce o mențineau în viață. 

The Washington Post menționează că nu a putut verifica afirmațiile sale, dar acestea corespund tacticilor pe care procurorii și martorii spun că milițiile le folosesc în mod obișnuit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite