„Regele cocainei din Milano”, extrădat de Brazilia în Italia după două decenii de fugă. Îl aşteaptă 30 de ani puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rocco Morabito FOTO AFP
Rocco Morabito FOTO AFP

Rocco Morabito, unul dintre cei mai căutaţi infractori din lume, a ajuns miercuri în Roma şi va săvârşi o pedeapsă de 30 de ani. Acesta a fost arestat în Brazilia în mai 2021, după două decenii de când fusese dat în urmărire.

Morabito a fost arestat în mai anul trecut în cadrul unei operaţiuni comune a poliţiei braziliene şi italiene.

Bărbatul în vârstă de 55 de ani va ispăşi o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Şeful mafiei a petrecut decenii în America de Sud fugind de poliţie, după ce şi-a asumat o identitate falsă.

În cele din urmă, poliţia l-a urmărit anul trecut în João Pessoa, un oraş-port din nord-estul Braziliei, unde a fost arestat împreună cu un alt membru al grupului mafiot din 'Ndrangheta, Vincenzo Pasquino. De atunci, Pasquino a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Sosirea lui Rocco Morabito la Roma pune capăt unei urmăriri de zeci de ani.

Născut în oraşul Africo din regiunea Calibria şi având legături de familie cu şeful mafiei Giuseppe Morabito, Rocco Morabito a devenit o figură-cheie în Ndrangheta, reţeaua criminală extinsă care controlează o mare parte din traficul de cocaină în Italia şi nu numai.

În tinereţe, Morabito şi-a construit o reputaţie ca traficant de droguri în Milano şi a stabilit rute-cheie de contrabandă cu cocaină din America de Sud în oraşul Italia.

El a fost surprins în timp ce încerca să încheie tranzacţii pentru a importa mai mult de o tonă de cocaină din America de Sud, dar a dispărut la scurt timp după aceea.

Poliţia crede că a fugit în Brazilia, unde locuia sub numele de Francisco Capeletto. De acolo, bărbatul s-a mutat în Uruguay, unde a locuit în staţiunea Punta del Este timp de cel puţin 13 ani.

După ce Morabito şi-a înscris fiica la şcoală sub numele ei adevărat, poliţia l-a pus sub urmărire.

În septembrie 2017, când Morabito s-a mutat într-un hotel din capitală, Montevideo, după ce a avut o ceartă cu soţia sa, poliţia a intervenit. Printre bunurile sale, au găsit o armă, 13 telefoane mobile şi 150 de fotografii de dimensiunea paşaportului cu Morabito în diferite ipostaze.

În 2019, după ce a petrecut doi ani de închisoare în aşteptarea extrădării în Italia, a scăpat împreună cu alţi trei deţinuţi printr-o gaură din acoperiş. În cadrul unei operaţiuni multinaţionale de poliţie condusă de Interpol, care vizează combaterea Ndranghetei, el a fost în cele din urmă urmărit la un hotel din oraşul João Pessoa în 2021.

Curtea Supremă Federală a Braziliei a autorizat săptămâna trecută extrădarea acestuia în Italia.

În iunie 2019, Rocco Morabito (54 de ani) a evadat din închisoarea INR situată în Montevideo unde era în aşteptarea extrădării în Italia alături de alţi trei deţinuţi.

   

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite