Mesaj pentru Rusia: Statele Unite trimit în premieră bombardiere B-1 în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardier B-1 FOTO EPA-EFE
Bombardier B-1 FOTO EPA-EFE

Statele Unite încep să-şi facă simţită prezenţa în Arctica, urmând să trimită în curând în premieră bombardiere B-1 în Norvegia pentru a transmite un mesaj clar de descurajare Rusiei şi Chinei în această zonă care devine tot mai importantă din punct de vedere economic şi strategic.

Forţele Aeriene ale SUA vor reloca în următoarele trei săptămâni patru bombardiere B-1 şi 200 de militari şi tehnicieni de la aerienă Dyess, din Texas, la baza aeriană Orland, în centrul Norvegiei, informează CNN, care citează surse de la Pentagon.

Este vorba de una dintre cele mai importante misiuni americane de la cercul polar arctic şi din spaţiul aerian internaţional care se intersectează cu nord-vestul Rusiei, zone rezervate de obicei până acum Forţelor Aeriene ale Marii Britanii.

Această schimbare de optică ţine cont de evoluţiile recente, având loc atât pe fondul „preocupării profunde” a Pentagonului faţă de măsurile luate de Moscova în vederea blocării accesului maritim în Arctica, cât şi ca necesitate de a răspunde „mai rapid la o eventuală agresiune rusă”, precizează pentru CNN oficiali de la Pentagon.

De altfel, pe măsura înaintării încălzirii globale, Arctica devine o regiune tot mai deschisă pentru activităţi de explorare şi de comerţ. Observând acest potenţial, Rusia s-a dotat în ultimii ani cu legi pentru a-şi justifica acţiunile în zonă şi şi-a întărit prezenţa militară, în timp ce China a făcut demersuri pentru a-şi extinde noul drum al mătăsii. Având aliaţi în zonă şi interese economice, Statele Unite nu intenţionează să o lase expusă.

În 2019, secretarul de Stat american de la acea vreme Mike Pompeo a declarat că Arctica „a devenit un spaţiu al puterii mondiale şi al concurenţei”, denunţând „urmele de bocanci lăsate de Rusia în zăpada regiunii” şi „atitudinea agresivă a Chinei”.

În ceea ce priveşte Arctica, noua administraţie federală de la Washington dă impresia că intenţionează să crească interesul faţă de regiune pe temelia pusă de echipa lui Donald Trump.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite