Mesaj pentru Iran: la ce distanţă o navă devine o ameninţare în Golful Persic pentru Marina Americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marina militară americană (US Navy) a publicat o notă informativă în care avertizează nave care navighează la Golful Persic să nu se apropie la mai puţin de 100 de metri de nave de război americane, pentru că altfel vor fi considerate „o ameninţare şi supuse unor măsuri defensive legale” - o ameninţare adresată se pare Iranului, relatează Reuters.

Publicarea acestei note de către Marină are loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump a dat ordin US Navy, în aprilie, să deschidă focul împotriva oricărei nave iraniene care hărţuieşte nave americane.

Ambarcaţiunile înarmate care se apropie la mai puţin de 100 de metri de un vapor aparţinând Marinei americane ar putea să fie considerate o ameninţare”, se arată în această notă.

Un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului că această notă informativă nu constituie o modificare a regulilor de angajare în conflicte ale armatei americane.

Comandamentul Central al Forţelor Navale americane, cu sediul în bahrain, a precizat într-un comunicat că această notă este „menită să consolideze securitatea, să minimizeze ambiguitatea şi să reducă riscul unor erori de apreciere”.

Această notă este publicată după un incident, luna trecută, aflat la originea instrucţiunilor date apoi de trump, în cursul căruia 11 nave iraniene s-au apropiat de bastimente de război americane la Golful Persic.

Potrivit armatei americane, care a denunţat o atitudine ”periculoasă şi provocatoare”, navele iraniene s-au apropiat până la nouă metri de vedeta americană Maui.

Iranul a aruncat vina acestui incident pe Statele Unite, iar Gardienii revoluţiei au reacţionat faţă de avertismentul lui Trump ameninţând cu distrugerea navelor americane în cazul în care securitatea Republicii islamice este pusă în discuţie la Golful Persic.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite