Medvedev, „vizită de studiu“ în Silicon Valley

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita de trei zile a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în Statele Unite nu a început la Washington, ci pe Coasta de Vest, în Silicon Valley.

Medvedev a vrut să vadă cu ochii lui capitala tehnologiei americane, în contextul în care una dintre priorităţile sale este construirea „unui oraş al inovaţiei", la Skolkovo (lângă Moscova), echivalentul rus al Silicon Valley.

Liderul rus va vizita mai multe companii din regiune, precum Apple, Cisco, Twitter şi Yandex şi va discuta cu directorul Google, Erich Schmidt, care a acceptat să facă parte din conducerea Skolkovo. „Relaţiile bune din domeniul politico-militar şi cooperarea regională trebuie completate şi de progrese în sectorul economic", a declarat consilierul preşedintelui, Serghei Prihodko, înainte de plecarea spre SUA.

Pe urmele lui Petru cel Mare

Demersul lui Medvedev duce cu gândul la Petru cel Mare, ţarul care a reformat Rusia în urmă cu trei sute de ani, comentează cotidianul „The New York Times". Incognito, Petru cel Mare a străbătut Europa în lung şi-n lat, studiind cu meticulozitate ultimele descoperiri în diverse domenii, de la construcţia de nave la stomatologie şi până la proceduri parlamentare. După cum îi mărturisea unui consilier apropiat, Petru cel Mare credea că Rusia trebuie să se apropie de Europa pentru a se putea moderniza. „Apoi trebuie să-i întoarcem spatele", spunea pragmatic ţarul rus.

Strategia lui pare a fi sursă de inspiraţie şi pentru noua politică externă a Kremlinului. "Politica externă trebuie „să devină mult mai prietenoasă" pentru a atrage mai multe investiţii, în special din Statele Unite şi Uniunea Europeană, potrivit ediţiei ruse a „Newsweek", care a intrat în posesia unui document al Ministerului de Externe. Iar Medvedev vrea să reuşească acolo unde „părintele lui politic", premierul Vladimir Putin, a eşuat: modernizarea economiei ruse, dependentă încă într-o măsură mult prea mare de exporturile de ţiţei şi gaze, notează „Der Spiegel". Dacă Putin a avut ca scop recâştigarea statului de mare putere militară, Medvedev vrea să reformeze din temelii economia şi ştiinţa.

20 de miliarde de euro pentru o viziune

Pentru proiectul său, numit „Smart Russia", Dmitri Medvedev a promis alocarea a 20 de miliarde de euro, dintre care peste trei miliarde de euro pentru „oraşul viitorului", unde urmează să lucreze mii de specialişti, sub oblăduirea a doi laureaţi Nobel, rusul Zhores Alferov şi americanul Roger Kornberg. Motiv pentru care Medvedev va profita de vizita în Silicon Valley şi de discursul pe care-l va ţine astăzi la Universitatea Stanford pentru a convinge companiile americane să investească la Skolkovo.

Totodată, el speră să-i convingă pe specialiştii ruşi care lucrează în străinătate să revină acasă. Misiune grea, întrucât - în ciuda promisiunilor privind scutirea de taxe şi impozite pe o perioadă de zece ani - potenţialii investitori, atât ruşi, cât şi străini, apreciază că „oraşul viitorului" va fi doar un imens proiect imobiliar.

Agendă încărcată

Medvedev se va întâlni mâine cu preşedintele Barack Obama şi cu oficiali ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului. Pe ordinea de zi figurează ratificarea tratatului privind dezarmarea nucleară START, problema scutului antirachetă, precum şi situaţia din Iran, Kârgâzstan, Afganistan şi Coreea de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite