Medicii avertizează în legătură cu efectele cutremurului devastator din Turcia: „Nu știm care va fi rata cancerului“

0
Publicat:

Asociaţia medicilor din sudul Turciei a avertizat în legătură cu efectele pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei din zonă după cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 produs pe 6 februarie în această regiune, care a provocat distrugeri pe scară largă, relatează luni dpa.

Cutremurul devastator din Turcia, efecte grave asupra sănătății oamenilor FOTO Profimedia
Cutremurul devastator din Turcia, efecte grave asupra sănătății oamenilor FOTO Profimedia

Seismul a fost urmat de o serie de replici violente. Zeci de mii de persoane au murit şi milioane au rămas fără adăpost

.Dărâmăturile au fost în mare parte îndepărtate, însă problemele de sănătate pe termen lung persistă, a declarat Selahattin Mentes, şeful asociaţiei medicilor din oraşul Adana, sudul Turciei, relateaz[ Agerpres.

Cei mai expuşi sunt femeile şi copiii mici, a mai spus el. Există o lipsă a nutriţiei echilibrate, ceea ce poate duce la tulburări de dezvoltare la copii. Femeile însărcinate sunt, de asemenea, expuse riscului.

Spitalele sunt deja supraaglomerate

"Un număr mare de naşteri premature şi avorturi spontane au fost raportate în regiune", a adăugat el. Intervenţiile chirurgicale dificile trebuie realizate în Adana, iar spitalele din zonă sunt deja supraaglomerate, a afirmat el.

Medicii din această regiune au observat, de asemenea, o creştere a numărului de cazuri de depresie.

"Au fost foarte multe decese, oamenii au pierdut totul şi viaţa cu care au rămas are puţine să le ofere", a spus Mentes. El a acuzat, de asemenea, autorităţile că au aruncat molozul de la clădirile prăbuşite într-o manieră necontrolată. Ei nu ştiu dacă acesta conţine toxine, precum azbestul, care se pot infiltra în pânza freatică. Lipsa de informaţii asupra acestei chestiuni reprezintă o mare problemă, a mai spus el.

"Nu ştim care va fi rata cancerului pulmonar în cinci sau zece ani, la fel cum încă nu ştim în ce măsură lipsa nutriţiei echilibrate va afecta dezvoltarea copiilor", a subliniat el. 

Ce a cauzat cutremurele devastatoare din Turcia. „Ar trebui să vorbim de epilinie“

Cu o magnitudine de 7,8, primul cutremur care a lovit sud-estul Turciei în luna februarie 2023 a fost unul dintre cele mai puternice pe care le-a înregistrat vreodată această țară. În fiecare an, există mai puțin de 20 de cutremure mai mari de magnitudinea 7 oriunde pe planetă.

Seismul a fost unul devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite, relatează AFP.

Ceea ce face ca acest dezastru să fie atât de neobișnuit și, după toate probabilitățile, mult mai dăunător, este noul seism cu o magnitudine 7,5 care a avut loc nouă ore mai târziu, la aproximativ 100 km nord de epicentrul inițial, scrie Sky News.În plus, au avut loc peste 100 de replici, și ele de mare intensitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite