Lupta republicană a început în Iowa
0În statul Iowa s-a dat ieri startul alegerilor primare (caucus) pentru desemnarea oponentului lui Barack Obama la prezidenţialele din toamnă, în cursă fiind şapte candidaţi.
Aceste alegeri primare sunt doar primele, în următoarele două luni urmând scrutine similare şi în alte 23 de state, însă sunt foarte importante ca test pentru capacitatea candidaţilor de a obţine încrederea şi banii necesari pentru campania electorală.
De asemenea, s-a întâmplat de mai multe ori în alegerile de după Război ca acel candidat care a obţinut victoria în Iowa, un stat din centrul SUA, să ajungă apoi locatarul de la Casa Albă. Deşi victoria în acest stat nu garantează nominalizarea, este foarte important un start pozitiv.
Sunt chemaţi să aleagă la ora locală 19.00 (2.00, ora României) aproximativ 125.000 de membri ai partidului republican, dintr-un total de 3 milioane de locuitori ai statului Iowa. Voturile vor fi exprimate în 1.774 reuniuni electorale („caucusuri"), organizate îndeosebi în şcoli sau biserici locale, Iowa fiind un stat cu o numeroasă populaţie de fermieri, majoritatea conservatori şi evanghelişti.
Candidaţii
Potrivit ultimelor sondaje difuzate marţi de presa locală din Des Moines, capitala statală, favorit este mormonul Mitt Romney. Cel mai cunoscut candidat republican, el este cotat cu circa 24% dintre opţiuni, cât a obţinut şi la alegerile primare din 2008, când a ieşit al doilea în Iowa, la 9% în spatele lui Mike Huckabee. Fost guvernator de Massachusetts, el a mai condus şi comitetul de organizare a Olimpiadei de Iarnă din Salt Lake City (2002) şi este perceput ca apropiat al establishmentului din Washington, un continuator al liniei lui Ronald Reagan şi celor doi Bush. Romney e creditat şi cu cele mai multe şanse de a-l învinge pe Obama în toamnă şi nu prea e deranjat că nu are o priză bună printre alegătorii din Iowa.
Un contracandidat puternic în acest stat este congresmenul texan Ron Paul (76 de ani), creditat cu 23%, adept al curentului conservator libertarian, care vrea o limitare a rolului statului. El are unele vederi izolaţioniste şi nonintervenţioniste, opuse bătrânilor republicani din Washington îndeosebi în privinţa Orientului Mijlociu, fiind împotriva războiului din Irak.
În ultimele săptămâni s-a remarcat şi senatorul de Pennsylvania Rick Santorum (53 de ani), care a luat la picior mai toate localităţile din Iowa, ajungând la 15% din opţiuni. Avocat de profesie, el e agresiv în politica externă, având o linie dură cu privire la Iran. Consideră că „încălzirea globală" nu e probată ştiinţifică şi că nu trebuie aplicate restricţii de forare pentru petrol.
Afirmarea lui Santorum i-a redus din opţiuni lui Newt Gingrich (68 ani), fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor între 1995 şi 1999, creditat ca principalul favorit la începutul lui decembrie. Acum el ar mai obţine circa 12-13% din voturi.
Perry, figură proastă
Un alt candidat favorit este guvernatorul de Texas Rick Perry (61 de ani), care conduce acest stat din 2000, după ce predecesorul său George W. Bush a ajuns la Casa Albă. Deşi era o speranţă a curentului conservator Tea Party, Perry a făcut figură proastă în ultimul timp în dezbaterile televizate, iar în Iowa e creditat cu 11%.
O altă vedetă a Tea Party este deputata de Minnesota Michelle Bachmann (55 de ani), cotată cu numai 7% după ce a vorbit de o lovitură nucleară împotriva Iranului în caz de necesitate sau o izolare a SUA de economia globală. În luptă se mai află şi fostul guvernator de Utah, Jon Huntsman (51 de ani), de asemenea un mormon, însă cu vederi mult mai moderne. El a fost ambasador al SUA în China, post din care a demisionat pentru a intra în cursa prezidenţială, însă în Iowa are şanse reduse (2%).
Calendarul alegerilor primare
Cursa pentru nominalizarea republicană continuă în această lună şi în alte state importante cum ar fi Florida, Michigan, Carolina de Sud şi New Hampshire şi se va încheia pe 6 martie, „supermarţea", în această zi fiind organizate simultan caucusuri în 11 state. Comentatorii americani nu exclud ca ierarhia actuală din sondaje să fie răsturnată, competiţia fiind strânsă, iar numărul alegătorilor republicani care încă nu s-au hotărât de aproape 40%.
"Învingătorul din Iowa va lua un avans mare în cursa pentru nominalizare. Va începe să apară cu o imagine publică de candidat puternic şi în perspectiva prezidenţialelor.''
David Ypsen politolog din Des Moines