Lovitura de stat din Kîrgîzstan a dus la consolidarea puterii Moscovei în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi-a consolidat influenţa în fostele republici sovietice prin înlăturarea regimului din Kîrgîzstan, comentează agenţia de analiză Stratfor, invocând legăturile membrilor Guvernului interimar kîrgîz cu Rusia. De altfel, Rusia s-a grăbit să-i asigure pe noii conducători ai Kîrgîzstanul de spijinul total al Moscovei.

Rusia şi-a anunţat deja disponibilitatea de a ajuta financiar noul guvern instaurat în Kîrgîzstan. Premierul Vladimir Putin a dat de înţeles că spijinul Moscovei nu se va opri aici. Autorităţile ruse au trimis joi 150 de membri ai efectivelor paramilitare de elită la baza militară din Kant, situată la circa 30 de kilometri de capitala Kîrgîzstanului, Bişkek. Apăreau astfel suspiciuni că Moscova îşi lua măsuri de protecţie pentru a se asigura că noul guvern va fi intalat.

De altfel, Guvernul interimar, format începând de miercuri de opoziţie, are legături strânse cu Rusia.

Potrivit agenţiei Stratfor, faptul că violenţele izbucnite în urmă cu două zile au luat forma unei revolte menite a înlătura guvernul, violenşe urmate de instalarea unui Executiv interimar, pregătit să controleze situaţia, denotă că evenimentele ar fi fost orchestrate din afara ţării. De asemenea, potrivit surselor STRATFOR prezente la faţa locului, în timpul protestelor ar fi fost observată o prezenţă considerabilă de efective ruse din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB).

De ce este interesată Rusia de Kîrgîzstan

Cine controlează Kîrgîzstanul poate exercita presiuni asupra mai multor ţări precum Kazahstanul, China, Tadjikistanul şi Uzbekistanul. Ţara are o poziţie strategică, iar preşedintele Kurmanbek Bakiev, ajuns la putere în urma Revoluţiei Lalelelor, ar fi fost dispus să devină un aliat al americanilor, dacă aceştia ar fi pulsat cu o sumă de bani semnificativă, se arată în comentariul Stratfor.

De altfel, SUA deţine, încă din 2001,  centrul de tranzit de la aeroportul internaţional din Manas, care este folosit ca un element-cheie din punct de vedere logistic pentru operaţiunile sale militare din Afganistan. Rusia are cinsi instalaţii militare în Kîrgîzstan

Dorinţa Moscovei de a-şi păstra influenţa asupra fostelor republici sovietice a fost cunoscută odată cu intervenţia asupra Georgiei, în 2008, şi cu sprijinirea candidatului prorus la alegerile din Ucraina.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite