Libia a finalizat distrugerea stocului său de arme chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libia a confirmat recent că a distrus în totalitate stocul său de arme chimice moştenit din timpul fostului dictator Muammar Gaddafi, informează BBC.

Anunţul a fost făcut de ministrul libian de Externe, Mohamed Abdelaziz, care a menţionat că ţara sa a intrat într-o nouă etapă după acest „moment istoric”.

„Libia a devenit în prezent complet lipsită de arme chimice utilizabile, care ar putea prezenta o posibilă ameninţare pentru securitate”, a declarat Mohamed Abdelaziz, ministrul libian de Externe, într-o conferinţă susţinută alături de Ahmet Uzumcu, directorului general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Ministrul libian de Externe a mai adăugat că reuşita ţării sale nu ar fi fost posibilă într-un timp atât de scurt fără ajutorul internaţional, precum şi fără suportul logistic al Canadei, Germaniei şi Statele Unite. De asemenea, oficialul din Libia a menţionat că procesul de distrugere a armelor chimice a fost finalizat la 26 ianuarie.

Directorului general al OIAC a mulţumit guvernului libian pentru că a inclus programul de distrugere a armelor chimice printre priorităţile sale. Ahmet Uzumcu a făcut recent o vizită într-un oraş situat la circa 700 de kilometri de Tripoli, loc în care se afla unul dintre cele mai mari stocuri de arme chimice.

Statul libian a început să distrugă arsenalul său de arme chimice începând cu anul 2014, atunci când a decis să se alăture tratatului internaţional pentru interzicerea acestora, aderând la OAIC. În 2004, Libia deţinea circa 25 de tone de arme chimice.

Arsenalul de arme chimice distruse recent în Libia face parte din „prima categorie”, a informat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Următoarele depozite care vor fi distruse sunt cele din categoria a doua (produse chimice din fazele de producţie a armelor) până în decembrie 2016.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OAIC) funcţionează sub egida ONU, principalul său rol fiind să monitorizeze convenţia semnată în 1997 privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi utilizării armelor chimice.


Citeşte şi:

Germania va distruge pe teritoriul său reziduuri de arme chimice siriene

Germania va distruge pe teritoiul său reziduuri de arme chimice siriene, au anunţat joi ministerele germane de Externe şi Apărării, într-un comunicat comun, relatează AFP.

Primele arme chimice au fost evacuate din Siria

Primul transport de armament chimic a fost evacuat din Siria în conformitate cu acordul internaţional semnat de regimul de la Damasc, anunţă misiunea responsabilă de această operaţiune, relatează AFP.

Armele chimice din Siria au fost folosite în cel puţin cinci aşezări, relevă un raport ONU

Raportul final al ONU privind armele chimice din Siria relevă că acestea au fost folosite „în mod probabil sau sigur” în cinci aşezări de pe teritoriul sirian, anunţă AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite