La doi ani de la revoluţie, liderii tunisieni au fost atacaţi cu pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunisienii sunt nemulţumiţi de guvernanţi FOTO AFP
Tunisienii sunt nemulţumiţi de guvernanţi FOTO AFP

Politicienii tunisieni au fost atacaţi cu pietre, luni, la Sidi Buzid, în timpul ceremoniei care marchează împlinirea a doi ani de la începutul revoluţiei, acţiuni care demonstrează atmosfera tensionată din Tunisia, leagănul Primăverii Arabe, relatează AFP.


Şeful statului, Moncef Marzouki, şi preşedintele Adunării Naţionale Constituante, Mustafa Ben Jaafar, au venit în acest oraş marginalizat economic, din zona central-vestică a ţării, pentru a comemora doi ani de al autoincendierea lui Mohamed Bouazizi.

La reuniune, din mulţime au fost aruncate pietre, după discursul lui Marzouki, în timp ce Ben Jaafar încerca să se exprime în faţa celor 5.000 de persoane reunite în piaţa unde vânzătorul ambulant, exasperat de sărăcie şi de insultele poliţiei, şi-a dat foc.

Serviciile de ordine i-au evacuat pe oficiali, care nu au fost loviţi de pietre, timp în care manifestanţii strigau "poporul vrea înlăturarea guvernului", sau "pleacă, pleacă", sloganuri revoluţionare.

Poliţia nu a intervenit, în timp ce ciocnirile cu manifestanţii s-au multiplicat în ultimele zile. Spre după-amiază în zonă a revenit calmul.

Intens huiduit în timpul discursului, Marzouki le-a cerut tunisienilor să aibă răbdare, în contextul în care sărăcia s-a aflat la baza revoltelor din iarna 2010-2011, care a provocat înlăturarea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali.

"Guvernul nu are bagheta magică pentru a schimba lucrurile). Are nevoie de timp pentru a termina cu moştenirea a 50 de ani de dictatură", a ţinut să argumenteze preşedintele, care fusese apostrofat în apropierea mormântului lui Bouazizi.

Afectată în ultimele decenii de dezastre, regiunea Sidi Bouzid, precum şi întreaga regiune de centru a Tunisiei, apreciază că guvernul, condus de islamiştii din partidul Ennhada, a trădat angajamentele revoluţiei.

Premierul islamist Hamadi Jebali, avea gripă şi nu a putut participa la ceremonii.

"Oamenii de la guvernare acţionează de parcă vor să ne pedepsească pentru că am declanşat revoluţia. Nu s-a făcut nimic pentru noi, singurul lucru pe care l-au făcut a fost împărţirea fotoliilor", a criticat Midani Khassemi, un şomer în vârstă de 36 de ani, rănit în timpul revoltei.

"Ne-au dat nişte şantiere provizorii, care nu rezolvă deloc problema endemică a şomajului", a subliniat Fader Khlifi, în vârstă de 27 de ani.

Relansarea economică de după recesiunea din 2011, este minată de lipsa de securitate şi de încetinirea dezvoltării economice în zona euro, principalul partener economic al Tunisiei.

Potrivit ministrului Industriei, investiţiile au scăzut cu 36 la sută în regiunea Sidi Bouzid, iar ofertele de angajare au scăzut cu 24,3 la sută în primele 11 luni ale anului 2012, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent. La nivel naţional, şomajul a stagnat în jurul valorii de 18 la sută, fapt care cultivă un resentiment care poate degenera în ciocniri violente.

La sfârşitul lui noiembrie, 300 de persoane au fost rănite pe parcursul a cinci zile de confruntări cu poliţia, după ce o grevă a degenerat în violenţe la Siliana, la sud-vest de Tunis.

În afara problemelor economice, Tunisia face faţă provocărilor venite din partea grupărilor radicale islamiste, care orchestrează ciocniri, de multe ori sângeroase, de la începutul verii.

De o săptămână, armata urmăreşte un grup suspectat că ar aparţine mişcării salafiste din regiunea Kasserine, învecinată cu Sidi Bouzid. Autorităţile au anunţat destructurarea unei reţele de recrutare a Al-Qaida.

Islamiştii radicali au fost prezenţi în număr mare, luni, în mulţimea care l-a huiduit pe Marzouki.

În plus, Tunisia s-a cufundat într-un impas politic, în timp ce ANC a eşuat în a atingere un consens cu privire la viitoarea Constituţie, la 14 luni după alegerea sa.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite