Doliu în Timişoara: ziua în care armata a ucis peste 60 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Timişoarei a dispus ca toate stagurile să fie coborâte în bernă în memora celor care au fost împuşcaţi în urmă cu 23 de ani

Pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu organizează de urgenţă o teleconferinţă cu factorii de decizie de la Timişoara. Dictatorul va da ordin să se deschidă foc fără somaţie împotriva civililor. Ordinul va fi dus la îndeplinire şi la Timişoara vor cădea primele victime în după-amiaza aceleiaşi zile. 

După ora 19.00, se pune în aplicare ordinul "Radu cel Frumos", iar trupe ale MApN şi miliţieni deschid focul în manifestanţi. Pe data de 17 decembrie, în mai multe zone din oraş: centru, Podul Decebal, Girocului, Lipovei, Aradului. Au ucis 66 de persoane şi au lăsând în urmă 196 de răniţi.

Momente premergătoare

În acea zi, toată Timişoara era în fierbere. Oamenii discutau aprins despre ce s-a întâmplat în primele zile în Piaţa Maria şi în restul oraşului. Pe străzi, totul era devastat. În zonele în care avuseseră loc altercaţii cu autorităţile, vitrinele şi geamurile fuseseră sparte.

Ca o demonstraţie de forţă, fanfara militară defilează prin centrul oraşului. Cele câteva grupuri de manifestanţi care au rămas pe străzi huiduie. Pe la prânz, manifestanţii adunaţi în Piaţa Operei decid să se îndrepte spre Comitetul Judeţean de partid, pentru a dialoga cu autorităţile.

Se cântă “Hora Unirii” şi “Deşteaptă-te române!”. Se scandează: “Armata e cu noi!”, “Noi suntem poporul!”, “Pe cine apăraţi?”, “Jos Ceauşescu!”, “Jos dictatura!”, “Vrem libertate!”, “Vrem mâncare la copii!”, “Vrem arestaţii!”, “Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”, “Vrem alegeri libere!”, “Libertate!”, “Fără violenţă!”, “Români, veniţi cu noi!”.

Teleconferinţa lui Ceauşescu

La Comitetul Judeţean, manifestanţii sunt întâmpinaţi de militari, scutieri şi tunuri de apă. În confruntarea care a avut loc, demonstranţii ies victorioşi. Forţele de represiune fug. Noi trupe de securitate obligă oameni să se retragă în alte puncte ale oraşului unde au loc noi confruntări. Alarmat de ceea ce se întâmplă la Timişoara, Ceauşescu a convocat o teleconferinţă. La faţa locului au fost trimişi deja Secratarul Comitetului PCR Ion Coman şi generalii Ştefan Guşe,  Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu, pentru a pune capăt revoltei.

În memoria Eroilor

Astăzi, la Timişoara vor avea loc mai multe momente de comemorare a victimelor revoluţiei. De dimineaţă a avut loc marşul organizat Asociaţia 17 Decembrie, pe traseul str. Popa Şapcă nr.5-Hotel Continental –Piaţa Sf. Gheorghe-Muzeul Banatului-Catedrala Mitropolitană-Colegiul Ion Vidu (Casa Corpului Didactic).

De la 12.00 va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri la Biserica Martirilor, iar de la 13.30, depunerea de corone la Cimitirul Eroilor.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite